Foto: LETA

Pārsniedzot plānotos tēriņus jeb īstenojot pārstrādi, reģionālajām slimnīcām ir iespēja pretendēt uz papildlīdzekļiem nākamajā gadā, trešdien žurnālistiem pēc tikšanās ar partijas "Vienotība" Saeimas frakciju sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Viņš skaidroja, ka ambulatoro pakalpojumu samazināšana reģionālajām slimnīcām saistīta ar pagājušajā gada tēriņu plāna neizpildi jeb konstatēto plāna neizstrādi. Ja tomēr šogad būs nepieciešami papildu līdzekļi, Veselības ministrijai nav liekas naudas, ko tam novirzīt. Taču reģionālās slimnīcas var veikt pārstrādi jeb noteiktā apjomā izlietot vairāk līdzekļu, nekā budžetā paredzēts, un tas iestādei "rentēsies" jeb slimnīca saņems lielāku naudas summu nākamajā gadā. Atbilstoši valdības noteikumiem tas attiecas uz gadījumiem, kad pārstrāde ir vismaz par 8% lielāka, nekā plānots, norādīja Belēvičs.

Taujāts, kur slimnīcām ņemt līdzekļus, lai varētu īstenot pārstrādi attiecīgajā apjomā, ministrs skaidroja, ka tas slimnīcai jādara uz sava rēķina. Piemēram, slimnīcas var lūgt Nacionālajam veselības dienestam ļaut veikt pārdali līdzekļu izlietojumā dažādās jomās 15% apmērā.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa pēc frakcijas tikšanās ar veselības ministru žurnālistiem norādīja, ka politiskais spēks sagaida konkrētāku ministra rīcību jautājumā par līdzekļu pieejamību reģionālajām slimnīcām. Partijas reģionālie pārstāvji šodien iekšējā tikšanās reizē pauda lielas bažas par izveidojušos situāciju, jo cilvēkiem ir jābūt iespējai saņemt ambulatoros pakalpojumus uz vietas reģionos.

Belēvičs mediju pārstāvjiem skaidroja, ka "Vienotības" deputātiem ir apliecinājis gatavību lēmumu par mazāku līdzekļu piešķiršanu atsevišķām reģionālajām slimnīcām pārrunāt ar pašvaldību vadītājiem, jo pašvaldības ir reģionālo slimnīcu vadītāju darba devējas. Nevis ministrs nav iedevis līdzekļus, bet konkrētās reģionālās slimnīcas vadītājs nav atbilstoši organizējis iestādes darbu, lai tiktu veikta visu atvēlēto līdzekļu izlietošana jeb izstrāde, akcentēja politiķis.

Taujāts, vai reģionālajām slimnīcām nevarētu būt objektīvi iemesli, kāpēc pagājušajā gadā nav izlietoti visi atvēlētie līdzekļi, norādot, ka šogad tie tomēr varētu būt nepieciešami, Belēvičs atbildēja, ka tie ir individuāli jautājumi, uz kuriem atbildes ir atkarīgas no konkrētās slimnīcas darbības. Līdzekļu novirzīšana no reģionālajām slimnīcām par labu lielajām slimnīcām ir nepieciešama, lai risinātu problēmas onkoloģijas jomā - šo slimnīcu onkoloģijas nodaļās ārstējas arī pacienti no reģioniem, skaidroja veselības ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!