Foto: Shutterstock
Viena no lietām, kas dzīves laikā kaut reizi sagādā galvassāpes gandrīz ikvienai sievietei, ir hormonālā kontracepcija. Ir ļoti svarīgi, lai tā būtu atbilstoša sievietes dzīvesveidam, vajadzībām un nepasliktinātu dzīves kvalitāti. Lai arī kontracepcija teju vienmēr ir saistīta ar zināmām neērtībām, piemēram, regulāru tablešu lietošanu, ir lietas, ko nedrīkst ignorēt un pieciest.

Spēcīgās sāpes, pēkšņas un izteiktas garastāvokļa maiņas ir daļa no iespējamiem blakusefektiem. Tomēr tas nenozīmē, ka tev tie ir jāpacieš. “Popsugar” eksperti ir nosaukuši pazīmes, kas liecina – tev ir jāmaina kontracepcijas tabletes vai no tām jāatsakās pavisam.

Spēcīga asiņošana un krampji mēnešreižu laikā. Tieši tā – tev nav jāsadzīvo ar ļoti spēcīgu asiņošanu un neciešamām sāpēm. Nomainot kontracepcijas līdzekli, var mazināties arī nepatīkamie simptomi, tāpēc noteikti vērsies pie sava ginekologa, lai atrastu piemērotāko līdzekli.

Izteiktas garastāvokļa svārstības. Garastāvokļa svārstības, trauksme un depresīvs noskaņojums arī ir viens no kontracepcijas blakusefektiem, ar ko tev nevajadzētu samierināties.

Tavs libido ir mainījies. Hormonālā kontracepcija var samazināt tavu vēlmi pēc intīmas tuvības. Ja novēro šādu blakusefektu un tevi tas satrauc, nekautrējies to pārrunāt ar savu ārstu!

Mainās tava apetīte. Neizskaidrojama ēstgriba vai izsalkuma neesamība ir vēl viens izplatīts kontracepcijas blakusefekts, ar ko nevajadzētu sadzīvot, jo veselībai kaitē gan liekais svars, gan uzturvielu trūkums.

Tu piedzīvo reiboņus un sliktu dūšu. Šie ir smagi blakusefekti, kas pilnīgi noteikti jāapspriež ar tavu ginekologu. Jo agrāk to izdarīsi, jo labāk.

Krūtis kļūst jutīgākas. Jutīgums krūtīs ir visai izplatīta parādība, lietojot hormonālo kontracepciju. Ja jutīgums pārvēršas sāpēs un sagādā diskomfortu, maini kontracepcijas līdzekli.

Izsitumi un pinnes. Sievietes, kas ikdienā cieš no aknes, var piedzīvot problēmas pastiprināšanos, uzsākot lietot hormonālo kontracepciju. Ja tev parādās arvien vairāk pinņu un izsitumu, ļoti iespējams, ka izvēlētais līdzeklis nav tev piemērots.

Uzsākot lietot jaunu hormonālās kontracepcijas metodi, ļauj savam ķermenim pirmos trīs mēnešus pielāgoties. Šajā periodā var būt novērojami mazāk izteikti blakusefekti, kas pāriet. Ja tie kļūst spēcīgāki vai neizzūd, konsultējies ar savu ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!