Foto: LETA
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) uzticību zaudējušais Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētājs Ivars Belte arī pēc padomes skaidrojumiem Saeimas Mediju apakškomisijas ārkārtas sēdē neredz iemeslu, kāpēc darbs viņam uzteikts. Tā žurnālistiem pēc apakškomisijas sēdes trešdien atzina Belte.

Ziņots, ka starpsvētku nedēļā, 28. decembrī, NEPLP vienbalsīgi pieņēma lēmumu izteikt neuzticību Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim programmu attīstības jautājumos Sergejam Ņesterovam. Par šo lēmumu bažas pauda partiju apvienība "Attīstībai/Par!" un sasauca Saeimas Mediju apakškomisijas ārkārtas sēdi.

Belte žurnālistiem norādīja, ka būtu nepieciešamas kādas neatkarīgas komisijas atzinums par izveidojušos situāciju. Šādu komisiju varētu izveidot Valsts kontroles vai Pārresoru koordinācijas centra paspārnē, pieļāva Belte.

Komisijas sēdē, kā arī iepriekš, NEPLP pārstāvji LTV pārmeta reklāmas pakalpojumu sniegšanu komerctirgum. Pērnā gada oktobrī Belte noslēdza līgumu ar vismaz vienu Latvijas komerctelevīziju, "padarot sabiedrisko mediju par reklāmas aģentūru, kas, izmantojot publiskos resursus, apkalpo komerctirgu," norādīja mediju uzraugs.

LTV bijušais valdes priekšsēdētājs žurnālistiem pauda, ka 2019. gads sabiedriskajiem medijiem būs ļoti grūts, tāpēc jau laikus tika domāts ne tikai par to, kā samazināt izdevumu pozīciju, bet arī par to, kā palielināt ieņēmumu daļu. "Man šķita, ka reklāmas pakalpojumi, kurus mēs varam sniegt citiem televīzijas kanāliem, tādējādi palielinot savu ietekmi reklāmas tirgū un palielinot reklāmas ieņēmumus Latvijas Televīzijā, būtu tikai loģiski," norādīja Belte. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka LTV veica plašu saimniecisko darbību arī līdz šim.

Belte atklāja, ka līgums noslēgts ar "Rīga TV24" un tas stājies spēkā vien 1. janvārī. Līdz ar to dienā, kad NEPLP izteica neuzticību LTV valdes priekšsēdētājam, līgums vēl nebija spēkā. Belte pauda uzskatu, ka noslēgtais līgums būtu jāpublicē, lai sabiedrība to var vērtēt.

Vaicāts, vai NEPLP lēmumu apstrīdēs, Belte atzina, ka rīkojums, ar kuru viņš ir atstādināts no saviem pienākumiem, neatļauj viņam tiesāties vai pierādīt savu taisnību.

Vēstīts, ka iepriekš "Attīstībai/Par!" uzsvēra, NEPLP lēmums nevieš uzticību tās darbam: "Sabiedriskā medija vadības atlaišana ir nozīmīgs lēmums, kas prasa ļoti skaidru un saprotamu pamatojumu un tas nav ticis sniegts. Turklāt veids, kādā lēmums tika izpildīts – bez brīdinājuma un pirms Vecgada vakara – rada augsni spekulācijām un raisa neuzticību pret pašu uzraudzības institūciju."

Arī Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) nosodīja NEPLP lēmumu. LŽA padomes izplatītajā paziņojumā teikts, ka tā nesaskata pamatojumu šādam lēmumam un uzskata, ka šāda rīcība apdraud sabiedriskā medija neatkarību.

Tāpat jau ziņots, ka NEPLP lēmums stājas spēkā 28. decembrī – līdz ar tā pieņemšanas brīdi. LTV valdē darbu turpina valdes loceklis finanšu jautājumos Ivars Priede.

Iepriekš NEPLP pārstāvji norādīja, ka LTV 2017. un 2018. gadā nav nodrošinājusi stratēģisku attīstības projektu plānošanu un uzraudzību noteiktajos termiņos un budžeta rāmjos.

Paredzēts, ka 10. janvārī NEPLP izsludinās konkursu uz vakantajām sabiedriskā medija valdes locekļu vietām, bet nākamnedēļ iecels pagaidu valdes locekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!