Benzīna mazumtirdzniecības cenas Baltijas valstīs aizvadītajā nedēļā būtiski ietekmēja eiro kursa kritums attiecībā pret ASV dolāru.
Vienīgi ar eiro kursa vājināšanos skaidrojams fakts, ka aizvadītajā nedēļā Latvijā vidēji par 0,5 santīmiem litrā pieauga benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cenas, savukārt naftas un benzīna vairumtirdzniecības cenas pasaulē saruka par diviem līdz pieciem procentiem.

Visi darījumi pasaules naftas tirgos tiek slēgti ASV dolāros, tāpēc eiro kursa kritums (un līdz ar to arī Latvijas lata un Igaunijas kronas kursu vājināšanās) attiecībā pret ASV dolāru izraisīja zaudējumus naftas kompānijām.

Latvijā kompānija "Statoil" aizvadītās nedēļas vidū visās uzpildes stacijās paaugstināja 95E benzīna cenu līdz 38,4 santīmiem par litru, bet ziemas dīzeļdegvielai - līdz 35,9 santīmiem par litru. Benzīna cena ASV dolāros "Statoil" uzpildes stacijās nedēļas laikā praktiski nemainījās.

Latvijā benzīna minimālās mazumtirdzniecības cenas pagaidām saglabājas iepriekšējā līmenī - 95E benzīns maksā 35 santīmus un ziemas dīzeļdegviela - 32,5 santīmus litrā. Cena "Neste-A24" un "Uno-X" automātiskajās uzpildes stacijās aizvadītajā nedēļā tika paaugstinātas par 0,5-1,5 santīmiem litrā.

Igaunijā aizvadītajā nedēļā benzīna cenas igauņu kronās nepieauga, tāpēc eiro (kronas) kursa krasais kritums attiecībā pret ASV dolāru izraisīja benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cenu samazinājumu ASV dolāru izteiksmē vidēji par diviem ASV centiem litrā.

Lietuvā, lai gan nostiprinājās ASV dolāra un (līdz ar to arī lita kurss) degvielas mazumtirdzniecības cenas arī nedēļas laikā pieauga vidēji par 0,5 ASV centiem par litru. Nav izslēgts, ka nākamajā nedēļā Lietuvā cenas nedaudz pazemināsies, jo Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca nesen pazemināja izlaides cenas. Šā pazeminājuma efektu automašīnu vadītāji varēs sajust vienīgi tad, kad naftas kompānijas pabeigs izpārdot vecās naftas produktu rezerves.

Mazumtirdzniecības cenas 2000.gada 28.janvārī bija šādas: Benzīns 95E: Tallinā - $0,560 (15,86 EEK/USD), Rīgā - $0,655 (0,588 LVL/USD), Viļņā - $0,625 (4 LTL/USD). Dīzeļdegviela: Tallinā - $0,540, Rīgā - $0,610, Viļņā - $0,510.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!