Krievijas vajātā uzņēmēja Borisa Berezovska advokāti tuvākajās dienās sāks juridisko procesu, lai apstrīdētu lēmumu iekļaut viņu Latvijā nevēlamo personu sarakstā, sacīja Berezovska dibinātā Pilsonisko brīvību fonda izpilddirektors Aleksandrs Goldfarbs.
Pēc Goldfarba teiktā, vispirms uzņēmēja pārstāvjiem oficiāli jāpieprasa lēmums iekļaut Berezovski melnajā sarakstā, savukārt pēc tam advokāti vērsīšoties tiesā. Viņš sacīja, ka tā varētu būt ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa Strasbūrā, ja tas būs iespējams.

Tomēr, pēc Goldfarba domām, Latvijā būtu jārisina politiskais jautājums, proti, sabiedrībai būtu jālūdz valdības skaidrojums par lēmumu iekļaut Berezovski nevēlamo personu sarakstā.

Komentējot Ventspils mēra Aivara Lemberga izteikumus, ka Berezovskis Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļauts, lai nepalielinātos viņa ietekme un nesamazinātos ASV miljardiera Džordža Sorosa ietekme, fonda pārstāvis norādīja, ka šādā gadījumā varētu būt notikusi korupcija, lai veiktu politisku pasūtījumu.

Ja izskanējušie minējumi par struktūru, kas saistītas ar Sorosu, ietekmi ir patiesi, pēc Goldfarba domām, tas var atkārtoties, savukārt Nacionālā drošības padome (NDP) tiek izmantota kā instruments.

Viņš uzskata, ka NDP lēmumu vajadzētu atklāt sabiedrībai, lai būtu skaidrs, kādu apdraudējumu rada Berezovskis.

Goldfarbs pauda pārliecību, ka Soross pats šādu pavēli nedotu un tā varētu būt "vietējo grupējumu" pašdarbība. Viņš ar šādu situāciju jau esot sastapies, strādājot Sorosa fondā Maskavā.

Lembergs, komentējot pēdējā laika notikumus ap Berezovski, pauda viedokli, ka lielākā daļa Latvijas politiskās elites ir noslēgusi neformālu sadarbības vienošanos ar Sorosu.

"Soross Latvijā ir izveidojis ļoti spēcīgu, labi finansētu, ar labiem kadriem nodrošinātu Latvijas sabiedrības, valstsvīru, tiesībaizsargājošo iestāžu ietekmēšanas vidi, un pašlaik Soross ir guvis uzvaru," teica Lembergs.

Pildot iekšlietu ministra pienākumus, Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) pagājušajā nedēļā parakstīja lēmumu iekļaut uzņēmēju Berezovski Latvijai nevēlamo personu sarakstā. Latvijā Berezovskis nevarēs iebraukt arī ar dokumentiem ar Platona Jeļeņina vārdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!