Krievijas vajātais uzņēmējs Boriss Berezovskis plāno vērsties Eiropas tiesā, apstrīdot lēmumu iekļaut viņu Latvijai nevēlamo personu sarakstā.

Kā Berezovskis piektdien paziņoja intervijā "Latvijas Neatkarīgās televīzijas" raidījumā "900 sekundes", viņš jau esot lūdzis savus advokātus sagatavot nepieciešamos dokumentus, lai vērstos Eiropas tiesā.

Uzņēmējs arī paziņoja, ka Latvijas Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) melo, sakot, ka Berezovskim ir politiskas intereses Latvijā. Uzņēmēja vienīgais mērķis esot atbalstīt krievvalodīgo Latvijas iedzīvotāju integrāciju Latvijā.

Latvijas ģenerālprokurors Jānis Maizītis divas dienas pirms lēmuma par Berezovska iekļaušanu nevēlamo personu sarakstā pieņemšanas esot paziņojis, ka viņam neesot informācijas par kādām nelikumīgām darbībām no Berezovska puses, skaidroja uzņēmējs. Berezovskis esot runājis ar bijušo iekšlietu ministru Ēriku Jēkabsonu, kurš atzinis, ka arī viņam nav šādas informācijas.

Berezovskis intervijā raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka cer īstenot vardarbīgu varas maiņu Krievijā, taču neatklāja, kā to plāno īstenot.

Kā ziņots, Augstākās tiesas Senāts izskata Berezovska sūdzību par lēmumu iekļaut viņu Latvijai nevēlamo personu sarakstā, informēja tiesas preses sekretāre Ilze Eida.

Pildot iekšlietu ministra pienākumus, Ministru prezidents Aigars Kalvītis 2005.gada novembrī parakstīja lēmumu iekļaut uzņēmēju Berezovski Latvijai nevēlamo personu sarakstā. Latvijā Berezovskis nevarēs iebraukt arī ar dokumentiem ar Platona Jeļeņina vārdu.

Par lēmumu iekļaut Berezovski Latvijai nevēlamo personu sarakstā vienojās Nacionālās drošības padome (NDP) Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vadībā.

Kalvītis jau iepriekš pauda viedokli, ka drošības iestāžu analīze par Berezovska aktivitātēm, mērķiem un kontaktpersonām Latvijā liecina, ka uzņēmēja vizītes mūsu valstī nebūtu vēlamas.

Viņš pieļāva iespēju, ka Berezovskim Latvijā ir politiskas intereses un, iespējams, saistība ar Latvijas politiskajiem spēkiem. Premjers uzsvēra, ka viņš nevēloties, lai pēc 9.Saeimas vēlēšanām Berezovskis realizē savas intereses mūsu valstī. "Iedīgļi tam ir," apgalvoja valdības vadītājs.

Nu jau bijušais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons, kurš gan Rīgā, gan Londonā ticies ar Berezovski, pēc NDP lēmuma paziņoja, ka atkāpsies no amata, un savu lēmumu pamatoja ar nepietiekamo iekšlietu sistēmas finansējumu. Kalvītis pieņēma Jēkabsona demisiju.

Šīs nedēļas sākumā Augstākā tiesa noraidīja Berezovska lūgumu apturēt iekšlietu ministra lēmumu un ļaut viņam ierasties Latvijā uz piektdien paredzēto tiesas sēdi. Līdz ar to Berezovskim ieceļot Latvijā būs liegts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!