Foto: LETA

Aizsardzības ministra amatam izvirzītais Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis (ZZS) nav piemērotākais kandidāts šim postenim, atzina Eiroparlamenta deputāts, bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Pēc viņa domām, Bergmanis šajos ģeopolitiskajos apstākļos, kad aizsardzības nozare valstī ir pasludināta par prioritāti, nav piemērotākais kandidāts aizsardzības ministra amatam.

Valdībai jārēķinās ar papildu riskiem, jo Bergmanim ir vājās puses, proti, viņam būs daudz grūtāk iegūt respektu gan pie politiķiem, gan armijas. "Jauns politiķis, bez valdības pieredzes. Nav starptautiski un iekšpolitiski zināma personība. Viņš ir zemā militārā pakāpē bijis, un viņa dienests bruņotajos spēkos nav bijis saistīts ar analītisku procesu vai tamlīdzīgi. Tas ir zināms arī starptautiski. Ministram tomēr ir jāsaprot globālās politikas nianses, un plaši zināms eksperts viņš šajos jautājumos nav," norādīja Pabriks.

Pabriks uzskata, ka valdības un valsts interesēs nebūtu par varītēm turēties pie partiju sadalījuma attiecībā uz ministru portfeļiem, bet tā vietā labāk atrast piemērotāku kandidātu atbildīgajam postenim.

"Vējonis sevi aizsardzības ministra amatā parādīja ļoti labi, taču tas bija izņēmums. Mūžīgi tā nebūs, jo ministrijai nav jāpiesedz ministra darbi. Protams, kauliņi ir mesti un centīsimies viņam palīdzēt jaunajā amatā, jo Bergmanis tomēr ir patīkams cilvēks. Varbūt ar savu šarmu, labo dabu un atvērtību viņš iemantos kolēģu simpātijas," uzsvēra Pabriks.

Jau ziņots, ka ZZS valde pirmdien nolēma aizsardzības ministra amatam virzīt Bergmaņa kandidatūru un par savu izvēli nekavējoties informēja Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu. Premjerministre paudusi gandarījumu par ZZS izvēli.

Bergmanis ir NATO Parlamentārās asamblejas Drošības un aizsardzības komisijas loceklis. Viņš strādājis arī kā Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra Rekrutēšanas nodaļas rekrutēšanas speciālists.

Bergmanis ir norādījis uz savu pieredzi, apmēram pusotru gadu strādājot par toreizējā Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Edgara Rinkēviča padomnieku, kā arī uz septiņu gadu darbu kā apmācības instruktoram Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!