Foto: LETA

Pēc NATO samita Varšavā būs vēl vairāk jāuzlabo Latvijas, kā uzņemošās valsts militārā infrastruktūra, sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Ministrs, kurš ceturtdien Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Aviācijas bāzē Lielvārdē piedalījās kapsulas iemūrēšanā topošo kazarmas ēkas pamatos, norādīja, ka katrs jauns NATO samits ir svarīgs, taču šonedēļ gaidāmais Latvijai būs vēsturisks. Tajā sagaidāmi paziņojumi par mūsu sabiedroto klātbūtnes pastiprināšanu reģionā, kas būs iemesls, kāpēc vēl vairāk būs nepieciešams pilnveidot militāro infrastruktūru Latvijā.

Runājot par Lielvārdē notiekošajiem būvdarbiem, aizsardzības nozares vadītājs pastāstīja, ka karavīri nekad nesūdzoties, bet šis esot tas brīdis, kad iespējams dzīvošanas apstākļus uzlabot. Infrastruktūras uzlabošana notiekot arī citviet valstī - drīzumā tiekot plānots atklāt vairākas kazarmas Ādažos, tāpat arī ir norit darbi Alūksnē. Tiekot izbūvētas noliktavas, pilnveidoti poligoni un noris cita veida infrastruktūras uzlabošana

"Jaunuzbūvētajās kazarmās dzīvos mūsu, NATO karavīri, kuri rūpējās par mieru," sacīja Bergmanis, norādot, ka sabiedroti vidū visi uzskatāmi par "savējiem".

Ministrs pauda patiesu prieku, ka valsts atradusi līdzekļus šim projektam, īpaši tāpēc, ka pašlaik esot "grūti laiki". Viņš norādīja, ka bāzes pilnveidošana ir daļa no Latvijas centieniem pastiprināt uzņemošās valsts infrastruktūru. Jautāts par finansējuma avotu celtniecības darbiem, Bergmanis sacīja, ka Lielvārdes bāzē tiekot ieguldīti gan valsts, gan NATO, gan ASV finanšu līdzekļi un projekti notiekot visapkārt.

"Pēc daudz gadiem, kad varbūt kāds atradīs šo kapsulu, viņi varēs teikt, ka mēs esam strādājuši, lai valsts būtu mūžīgi mūžos brīva," teica ministrs savā uzrunā kapsulas iemūrēšanas pasākuma dalībniekiem.

NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos brigādes ģenerālis Ivo Mogiļnijs pēc kapsulas iemūrēšanas medijiem norādīja, ka jaunu kazarmu izbūve bija nepieciešama, jo iepriekšējās būves ir morāli novecojušas. Esot tikuši izstrādāti plāni, lai Aviācijas bāze tiktu attīstīta un tai tiktu palielināta kapacitāte, tādējādi kazarmu izbūve ir tikai daļa no darbiem, kas veikti Lielvārdē.

"Pēc jauno kazarmu izveidošanas, bāze būs spējīga strādāt 24 stundas diennaktī. Man ir patiess prieks, ka pēdejo trīs gadu laikā ir ievērojami pieauguši līdzekļi aizsardzības nozarei un arī Lielvārdes bāzei. Protams, tas saistīts ar situāciju pasaulē, bet karavīriem ir jāstrādā neatkarīgi no tā vai pasaulē ir saspīlējumi vai nav," sacīja Mogiļnijs.

Svinīgajā pasākumā piedalījās Aizsardzības ministrijas, būvnieku pārstāvji, kā arī aptuveni 200 karavīru, kuri dien Lielvārdes bāzē.

Būves pamatus iesvētīja NBS kapelāns Ruslans Markēvičs. Kazarmā paredzēta vieta līdz 310 karavīriem. Papildus kazarmas būvniecībai tiks uzsākta arī Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes katlu mājas, elektroapgādes tīklu, kā arī citu inženiertīklu rekonstrukcija. Projekta kopējās izmaksas būs 5 078 000 eiro. Projektu īsteno būvniecības uzņēmums "Arčers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!