Foto: LETA
Vecākiem, kas savus lolojumus vēlas iekārtot kādā no tā dēvētajām prestižajām skolām, ir viegli apiet Rīgā pastāvošo mikrorajonu principu bērna uzņemšanai pirmajā klasē – pietiek ar fiktīvu dzīvesvietas deklarēšanu atbilstošā adresē. Šāds "pakalpojums" maksā 500 eiro.

To, pētot, kā vecākiem izdodas iekārtot savas atvases prestižajās skolās, noskaidrojis LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens", kad, tiekoties ar triju šādu skolu direktoriem, it kā centās iekārtot nākamo pirmklasnieku Rīgas Franču licejā (RFL), Rīgas  49.vidusskolā un Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā (RCHV).

RCHV un Rīgas Franču licejā kopējā bērnu rindā jau ir vairāk nekā divsimt bērnu. Tiekoties ar raidījuma pārstāvi, kas uzdevās par pirmskolas vecuma bērna mammu, skolu direktores viņai atzina, ka daudzi bērni nemaz nedzīvo skolu tuvumā un daudziem apkaimes iedzīvotājiem pirmklasnieku reģistrācija ir izvērtusies par ienesīgu biznesu.

"Mums ir cilvēki, kuri puķu veikalā ir deklarējušies," atzina RCHV direktore Ineta Rudzīte.

RFL direktore Biruta Vīksna, savukārt, zināja teikt, ka skolai piekrītošā mikrorajona teritorijā ir kādi astoņdesmit cilvēki, pie kuriem fiktīvi deklarēti pa diviem vai trim bērniem. Summas, kas ir jāmaksā par bērna deklarēšanu svešajā mājoklī viņa sauc par astronomiskām.

Piezvanot uz sludinājumu portālā "ss.lv" atrastu tālruņa numuru, "Aizliegtā paņēmiena" pārstāvei tiek izdevās noskaidrot, ka par iespēju deklarēt dzīvesvietu Mēness ielā, uz kuras atrodas RFL, ir jāmaksā 500 eiro liels vienreizējs maksājums.  

Tāpat raidījuma pārstāvei, uzdodoties par pirmklasnieka mammu, no RFL direktores izdevies uzzināt, ka skolai ir izdevīgi, ja tajā mācās turīgu vecāku atvases. "Lielāka daļa vecāku šeit ir labi situēti un cenšas maksimāli palīdzēt gan ar remontiem, gan ar mēbelēm, gan ar tehniku," atzina Vīksna, piebilstot, ka kāda bērna tēvs pērn uzdāvinājis skolas vadībai portatīvos datorus. Skolas fonds dāvinājumos no vecākiem ik gadu saņem aptuveni 20 000 eiro, kas tiek tērēti papildus izglītības programmām skolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!