Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 20. aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz liegt adoptēt bērnus ārzemēs dzīvojošiem viena dzimuma pāriem, tiesa, adopciju regulējošais "jumta" likums to neaizliedz.

Saeima atbalstīja divus deputāta Aleksandra Kiršteina (NA) izstrādātos priekšlikumus. Pirmais atbalstītais priekšlikums paredz likumu papildināt ar jēdzienu "ģimeniska vide", ar to saprotot apstākļu un priekšnosacījumu kopumu, bērnam dzīvojot savā bioloģiskajā ģimenē, bet, ja tas nav iespējams, – aizbildņa ģimenē, audžuģimenē vai adoptētāja ģimenē, kas atbilst Latvijas Satversmes 110. panta un Civillikuma 35. panta izpratnei.

Atbalstu guva arī Kiršteina priekšlikums, ka bērnu var adoptēt uz ārvalsti, ja bāriņtiesa, kas lēmusi par ārpusģimenes aprūpi, saņem Ārvalstu adopcijas komisijas atzinumu, kurā ietverts secinājums, ka adoptētāji ir laulātie Latvijas Satversmes 110. panta izpratnē, ka adopcijas process uz ārvalsti atbilst šajā likumā noteiktajiem bērna tiesību aizsardzības principiem un bērna labākajām interesēm.

Kiršteins priekšlikumu pamatoja, sakot, ka ka var būt dažādas civilās savienības, tomēr Latvijā nav tāda likuma, kas šādu savienību sauktu par ģimeni.

Tāpat viņš dalījās ar informāciju par to, kas notiek ar bērniem, ja tos adoptē viena dzimuma pāri. Deputāts atsaucās uz informāciju par ASV, kur "lesbiešu ģimenēs seksuāli izmantoti vai aizskarti tiek 31% bērnu, geju ģimenēs – 25%, bet nepilnās ģimenēs – līdz 8%". Kiršteins gan piebilda, ka "nav teikts, ka izmanto seksuāli, bet nodara pāri".

Opozīcijas deputāte Jana Simanovska (P) atgādināja, ka ceturtdienas rītā deputāti uzklausīja tiesībsarga ziņojumu par 2022. gadu, kurā bija skaidri teikts, ka Latvija diskriminē viena dzimuma ģimenes, nenodrošinot tiesisko regulējumu.

"Esmu pārsteigta, ka mēs noklausījāmies tiesībsarga ziņojumu un pēcpusdienā nostiprinām likuma normas, kas vēl vairāk diskriminē cilvēkus. Bērniem ir vajadzīgas ģimenes. Tajā pašā laikā nav faktu, kas apliecinātu ideālu ģimeni jo katrs gadījums ir jāskata individuāli," sacīja Simanovska.

Debašu noslēgumā deputāte Ingrīda Circene (JV) paskaidroja, ka pamata likums, kas atrunā adopciju, ir Civillikums, bet Bērnu tiesību aizsardzības likums paredz bērna adopciju ģimenē. "Saeimas Juridiskais birojs atgādina, ka adopcijas tiesiskie pamati ir Civillikumā, nevis Bērnu tiesību aizsardzības likumā," uzsvēra Circene.

Neskatoties uz to, 51 deputāts no Nacionālās apvienības, "Apvienotā saraksta", "Stabilitātei!" un "Latvija pirmajā vietā" atbalstīja Kiršteina priekšlikumus, turpretī "Jaunā vienotība" un "Progresīvie" balsoja pret.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!