Foto: F64
XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatoru atbildību, iespējams, varētu arī nevērtēt.

Kā pēc kārtējās svētku izvērtēšanas komisijas norādīja izglītības un zinātnes ministres pārstāve Ilze Salna, komisijā jautājums par atsevišķu personu vai to grupu atbildību par notikušo pašlaik netiek vērtēts. "Patlaban komisija vērtē to, kas notika ģenerālmēģinājuma laikā un kādi ir ieteikumi nākotnei," sacīja Salna, piebilstot, ka personu izvērtējums ir "komisijas jautājums".

Jautāta par to, vai var gadīties situācija, ka komisija jautājumu par organizatoru atbildību varētu arī neskatīt, Salna norādīja, ka ir jādomā par to, "ko mēs gribam - vai vienu vainīgo, ko piekārt pie lielā zvana, vai arī izvērtēt to, kas ir noticis, un nodrošināties, lai tādas lietas vairs nenotiek".

Atbildot uz jautājumu, vai jau sākotnēji, izstrādājot izvērtēšanas komisijas darba plānu, netika atrunāta nepieciešamība vērtēt organizatoru atbildību, Salna skaidroja, ka izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles rīkojums bija izvērtēt organizācijas jautājumus, un, ja komisija lems, ka ir jāvērtē individuāls cilvēks vai cilvēku grupa, tad tas būs komisijas lēmums. Patlaban komisija strādā pie kopīgiem secinājumiem.

Līdz ar to jautājums par organizatoru rīcību tiks skatīts tikai tādā gadījumā, ja komisija par to lems. Līdz šim gan tas neesot darīts, bet izvērtējuma rezultātus plānots paziņot jau pēc divām nedēļām - 24. augustā.

Kā ziņots, 11. jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatori uzskata, ka bija izdarīts viss, lai svētki būtu droši. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa viņai veltīto kritiku par nepilnībām svētku organizēšanā nepieņem un uzskata, ka darīts viss, lai svētki būtu droši.

Bērziņas rīcības, neatzīstot ārkārtas stāvokli sestdien notikušajā ģenerālmēģinājumā, kā arī uzsverot, ka svētki "patiesi izdevušies", izraisīja sašutumu arī sociālajos tīklos. To lietotāji vairākkārtēji uzsvēra, ka Seilei Bērziņa būtu jāatlaiž.

Pēc notikušā izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile izdeva rīkojumu par komisijas izveidi svētku organizācijas izvērtēšanai. Komisijai būs jāsniedz secinājumi par aizvadītajiem svētkiem un ierosinājumi turpmāko svētku rīkošanai.

Komisijā iekļauti Izglītības un zinātnes, Kultūras, Veselības, Labklājības un Iekšlietu ministrijas, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta un Valsts izglītības satura centra pārstāvji. Viņu uzdevums būs analizēt dažādus organizatoriskos aspektus, tostarp dalībnieku slodzi svētku laikā, ēdināšanu, drošības un veselības nodrošināšanas jautājumus, kā arī iesaistīto pušu komunikāciju.

Ministre sagaida, ka komisija, izvērtējusi šo svētku pieredzi, sniegs secinājumus un ieteikumus nākamo svētku rīkošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!