Foto: Quartus

Jautājums: Pirms trim gadiem man plīsa olnīcas cista, man to operēja, neilgi pēc tam es paliku stāvokli un tā cista (kā man pateica) uzsūcās. Tagad nesen atkal nonācu slimnīcā, jo bija plīsusi cista. Mani neoperēja, pateica, ka tā uzsūksies pati. Bet visu šo laiku es jutos normāli, man nekas nesāpēja, mēnešreizes bija regulāras un nebija nekādu pazīmju, ka kaut kas nav kartībā. Tāds jautājums: no kurienes rodas tās cistas? Kas tas vispār ir? Un kā tās ārstēt (neskaitot hormonālas tabletes)?

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Olnīcu cistu izcelsme un struktūra var būt ļoti dažāda. Tās var būt funkcionālas (parādās un parasti pazūd bez ārstēšanas), īstās olnīcu cistas (endometriozes cistas, dermoīdcistas, cistadenomas) un ļaundabīgās cistas (olnīcu vēzis).

Funkcionālās cistas (šādas visdrīzāk ir arī jums) veidojas hormonālo traucējumu rezultātā. Tās parādās un pazūd, parasti nerada sūdzības un arī neprasa speciālu ārstēšanu. Taču, ja cista ir liela - diametrā vairāk kā 6 cm, ir augsts risks, ka tā var plīst vai sagriezties un tad ir nepieciešama ķirurģiska ārstēšana neatliekamā kārtā. Hormonālā kontracepcija ir labs profilakses līdzeklis, lai novērstu šādu cistu veidošanos.

Īstās olnīcu cistas (nepazūd 6 mēnešu laikā pēc pirmreizējas diagnostikas) ir noteikti jāārstē ķirurģiskā ceļā.

Tādēļ, ja sievietei tiek atklāta olnīcas cista, pat ja nav nekādu sūdzību, pēc 3 mēnešiem noteikti ir jāveic ultrasonoskopiska cistas izmēru kontrole, un pēc tam ar savu ārstu jāizvērtē tālākā ārstēšanas vai novērošanas taktika.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!