Foto: F64

Siguldas novada pašvaldība 17. septembrī saņēmusi Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) informāciju par atkārtotajām pārbaudēm Siguldas novada izglītības iestādēs, portālu "Delfi" informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes direktora vietniece Sindija Brikmane.

Pašvaldība arī ir sazinājusies ar PVD ģenerāldirektoru Māri Balodi saistībā ar publiski pausto informāciju.

Pašvaldība ir pieprasījusi ēdināšanas uzņēmumam SIA "Baltic Restaurants Latvia" sniegt paskaidrojumu par PVD pausto informāciju par pirmsskolas izglītības iestādēs nepienācīgi veikto dezinfekciju brīvdienās, ēdienu uzglabāšanu atbilstošā temperatūrā, kā arī sniegt paskaidrojumu par to, kāpēc pārtikas pārvadāšanu starp izglītības iestādēm veic pārtikas apritē nereģistrēts uzņēmums SIA "Point to Point".

Atsaucoties uz telefona sarunu ar PVD ģenerāldirektoru Māri Balodi un PVD pārbaudes protokolos norādīto, neviens no konstatētajiem pārkāpumiem būtiski neietekmē pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu. Konstatētās nepilnības ir novēršamas PVD pārbaudes protokolos norādītajos termiņos.

Pašvaldībā norāda, ka lai arī PVD 13. septembrī veiktajās pārbaudēs ēdināšanas blokos un SIA "Baltic Restaurants Latvia" darbībā būtiski pārkāpumi netika konstatēti, atkārtotajā PVD pārbaudē ir atklātas vairākas nepilnības pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas atsevišķos posmos.

Pēc PVD sniegtās informācijas minētie pārkāpumi joprojām atbilst protokolā vērtēto pārtikas apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām un būtiski neietekmē pārtikas produktu kvalitāti un nekaitīgumu.

Pašvaldībā informē, ka bērnudārzam "Tornīši" un Mākslu skolai "Baltais flīģelis" ēdienu piegādā no bērnudārza "Ieviņa" un Siguldas pilsētas vidusskolas, kuras ir reģistrētas PVD reģistrā.

Atbilstoši PVD norādītajam, minētās izglītības iestādes ir jau pieteiktas PVD reģistrā kā vietas, kurās veic ēdienu sadali.

Savukārt pašvaldība ir informējusi privāto pirmsskolas izglītības iestādi "Pumpurdārzs" par PVD prasību reģistrēties minētajā reģistrā.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Siguldas izglītības iestādēs konstatētos saslimšanas gadījumus, kā arī to, ka epidemiologi turpina izmeklēšanu, lai noskaidrotu saslimšanas cēloņus, PVD Siguldas izglītības iestādes pārbaudīs katru dienu, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Pirmdien PVD pārbaudīja vēl divas Siguldas izglītības iestādes, kurās iepriekš konstatēti saslimšanas gadījumi – "Pasaciņa" un "Tornīši". Arī tajos ir paņemti nomazgājumu paraugi. Savukārt pirmsskolas izglītības iestāde "Tornīši" nemaz nebija reģistrēta PVD, tātad, līdz šim ēdināšana tur notikusi nelegāli un ne reizi nav pārbaudīta, atklājis dienests.

Tāpat veiktajās atkārtotajās pārbaudēs konstatēts, ka bērnudārzi "Saulīte", "Pīlādzītis" un "Ieviņa" brīvdienās nav veikuši pienācīgu tīrīšanu un dezinfekciju, tāpēc, neraugoties uz to, ka piektdien ņemtajos nomazgājumu paraugos Šiga toksīnu producējošā zarnu nūjiņa nav konstatēta, PVD ir paņēmis atkārtotus nomazgājumu paraugus. Tāpat tiek gaidīti piektdien ņemto paraugu testēšanas rezultāti uz higiēnas rādītājiem.

PVD pārbaudījis arī mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības uzņēmumus un pirmdien PVD, konstatēto pārkāpumu dēļ, ir apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbu.

Ņemot vērā satraukumu sabiedrībā, PVD ir saņēmis arī dažādas anonīmas sūdzības par iespējamiem saslimšanas gadījumiem izglītības iestādēs citviet Latvijā, kas ir nosūtītas Slimību profilakses un kontroles centram pārbaužu veikšanai. Lai pārbaudes notiktu operatīvi un maksimāli efektīvi, šo sūdzību pārbaudēs vienlaikus ar epidemiologiem piedalīsies arī PVD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!