Foto: LETA
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā par valdības papildu piešķirto naudu, rekonstruējot esošos korpusus, veidos vienotu ēku psihiatrijas pakalpojumu sniegšanai, kā arī uzlabos citu infrastruktūru, uzzināja Veselības ministrijā.

Plānots, ka Bērnu slimnīcai infrastruktūras uzlabošanai piešķirs 10,2 miljonus eiro.

Februārī slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols stāstīja, ka tuvāko trīs gadu laikā iecerēts Gaiļezera novietnes psihiatrijas un rehabilitācijas profilu integrēt Torņkalna novietnē. Tomēr par šādu nepieciešamību un novecojušo Gaiļezera novietnes infrastruktūru runāts jau vismaz kopš 2017.gada. Šim mērķim arī esot pieejami 11 miljoni eiro Eiropas fondu finansējuma.

Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne pastāstīja, ka aizvadītajā nedēļā valdības piešķirto papildu finansējumu veselības nozares infrastruktūrai plānots izmantot arī, lai veiktu esošo korpusu pārbūvi, izveidojot plašu 4977 kvadrātmetru lielu bērnu psihiatrijas pakalpojumu sniegšanas ēku, apvienojot stacionāru, dienas stacionāru un ambulatoro psihiatrisko palīdzību vienā ēkā.

"Šobrīd iespējas nodrošināt vienotu pakalpojumu drošības un kvalitātes standartu ir ierobežotas, jo psihiatrijas pakalpojums tiek sniegts Juglas ielas novietnē, kur ir ierobežota speciālistu un medicīnas tehnoloģiju pieejamība un mūsdienu prasībām neatbilstoša infrastruktūra," atzina Strapcāne.

Tāpat finansējumu plānots izmantot ieguldījumiem ambulatorajā blokā, uzņemšanas (neatliekamās palīdzības) un observācijas daļās. Pēc Strapcānes teiktā, minētais risinājums ļautu uzlabot infrastruktūru, tai skaitā operatīvi reaģēt uz esošo situāciju saistībā ar Covid-19 izplatību un nepieciešamību funkcionāli sasaistīt daudzfunkcionālā korpusa centrā esošos diagnostikas pakalpojumus gan ar ambulatoro, gan neatliekamo medicīnisko palīdzību. Vienlaicīgi atdalot šīs divas plūsmas, ambulatorie pakalpojumi tiks atstāti esošajās telpās, kas tiks reorganizētas un paplašinātas.

Tādējādi tiks nodrošināta infrastruktūras atbilstība pacientiem droša un kvalitatīva pakalpojumu sniegšanā, tai skaitā, katastrofu un epidēmiju apstākļos, uzsvēra Strapcāne.

Kā vēstīts, Ministru kabinets otrdien lēma dažādām ministriju iniciatīvām pārdalīt 600 miljonus eiro, no kuriem 103,2 miljoni eiro tiks novirzīti veselības infrastruktūras projektiem.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai A2 korpusa pilnas funkcionalitātes nodrošināšanai tiks novirzīti 20 miljoni eiro, Stradiņa slimnīcas 15., 4., 24., 25.korpusu renovācijai - 15,6 miljoni eiro, Bērnu slimnīcai - 10,2 miljoni eiro, Latvijas Onkoloģiskā centra būvniecībai un funkcionalitātes nodrošināšanai - 26 miljoni eiro, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam automašīnu iegādei - 16,4 miljoni eiro, kā arī 15 miljoni eiro Daugavpils, Valmieras, Liepājas, Rēzeknes, Ventspils reģionālo slimnīcu intensīvo terapijas nodaļu paplašināšanai, izolācijas boksu izveidei, pacientu plūsmu nodalīšanai.

Pēc valdības sēdes veselības ministre Ilze Viņķele (AP) mediju pārstāvjiem stāstīja, ka piešķirtais finansējums veselības nozarei paredzēts ne tikai Covid-19 radīto negatīvo seku mazināšanai, bet arī veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!