Foto: LETA
Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pieraksts Covid-19 vakcīnas saņemšanai sāk aizpildīties arī janvārim. Kopumā atmosfēra pirmajā vakcinācijas dienā ir ļoti pozitīva, sarunā ar portālu "Delfi" pauda Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

Kopējo valdošo atmosfēru šodien BKUS viņa raksturoja kā ļoti pozitīvu. "Visi ir smaidīgi, visi ir priecīgi, nāk ātrāk, nekā ir bijis pieraksts. Līdz šim visi ar lielu izbrīnu ir teikuši, ka nesāp nemaz," atklāja Zavadska.

No rīta varbūt bija neliels satraukums visas radītās ažiotāžas dēļ, bet personāls ir pieredzējis un tas nav nekas jauns, skaidroja Zavadska.

Zavadska norādīja, ja pašā sākumā kāds bija bažīgs, tad pagājušajā nedēļā un šonedēļ personāla daļa vēl saņem pieteikumus un pieraksts vakcīnas saņemšanai sāk aizpildīties arī janvārim. BKUS tāpat kā citas slimnīcas arī nodrošina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieku vakcināciju.

Aprakstot vakcinācijas procesu slimnīcā, Zavadska uzsvēra, ka jau pagājušajā nedēļā bija skaidrs pieraksts, kā cilvēki tiks vakcinēti – tas notiek ik pēc 10 minūtēm. "Atnāk cilvēks, reģistrējas, var uzdot savus jautājumus, ja tādi ir, pastāstām, ko darīt, ja vakarā sāp roka vai galva, vai sliktāka pašsajūta," skaidroja Zavadska, piebilstot, ka pats process ir diezgan ātrs – nepilnas minūtes laikā cilvēks jau ir vakcinēts.

Pati Zavadska savu vakcīnu saņems pirmdien dienas beigās, jo viņa šodien uzrauga vakcinācijas procesu. "Necentos rauties priekšā," viņa piebilda. Katram vakcīnas saņēmējam ir individuālā kartiņa par konkrētās vakcīnas saņemšanu, datums, nosaukums, sērijas numurs. Tāpat tiek saskaņota nākamās devas saņemšanas diena un laiks. "Iet raiti," pauda Zavadska.

Viņa atklāja, ka pirmajās divās vakcinēšanās dienās ir pierakstīti 100 cilvēki, kuri saņems vakcīnu pret Covid-19.

Jau ziņots, ka pirmdien, 28. decembrī, visagrāk vakcinēšana tika sākta Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS), kur pirmā vakcīna veikta jau pulksten 8.02 no rīta. Kā viens no pirmrindniekiem vakcīnu saņēmis arī ārsts rezidents Jānis Vētra, ar kuru intervija lasāma šeit.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) vakcinēšana uzsākta ap pulksten 10. Kā norādīja slimnīcas pārstāve Ilga Namniece, vakcinēšanas process ir saplānots: tiks vakcinēti pieci cilvēki stundā un vakcinācijas kabinets strādās astoņas stundas dienā, līdz ar to dienā plānots vakcinēt 40 cilvēkus. Tāpat viņa norādīja, ka šī kārtība vēl var tikt precizēta, jo ir pieteicies vairāk cilvēku.

Kā iepriekš medijiem skaidroja slimnīcas pārstāvji – RAKUS ir saņēmusi vairāk nekā 4000 vakcīnas devas un iestādei ir atbilstošas saldētavas, kur tās uzglabāt. Slimnīcas vadītājs Imants Paeglītis pauda, ka, ņemot vērā slimnīcā veiktās aptaujas, vakcīnu saņemt ir pieteikušies 1500 darbinieki.

Jau vēstīts, ka Latvijā kā pirmie tiks vakcinēti mediķi, kuriem ikdienā ir tieša saskare ar Covid-19 pacientiem.

Pirmdien Latvijā sāk darboties 10 vakcinācijas kabineti, kuros "BioNTech" un "Pfizer" ražoto vakcīnu varēs saņemt ārstniecības personāls, kas strādā ar Covid-19 pacientiem un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki.

Sākotnēji plānots vakcinēt 4875 ārstniecības personas, lai no pirmajā fāzē saņemtajām 9750 vakcīnām katram tiktu nodrošinātas divas vakcīnas devas. Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas – ap 4. janvāri vai 5. janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu.

Pēc tam secīgi vakcinēties varēs pārējie veselības aprūpes darbinieki, sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, cilvēki ar hroniskām slimībām un cilvēki no 60 gadu vecuma, kā arī operatīvo dienestu darbinieki, izglītības iestāžu darbinieki, cilvēki ieslodzījuma vietās un visi pārējie Latvijas iedzīvotāji.

Plānots, ka visi pārējie Latvijas iedzīvotāji varēs vakcinēties, sākot ar 2021. gada otro ceturksni.

26. decembra rītā Latvijā tika nogādātas pirmās vakcīnas pret Covid-19. Latvijai tika piegādāta pirmā "BioNTech" un "Pfizer" ražoto vakcīnu daļa – Valsts asinsdonoru centrs (VADC) saņēma 9750 vakcīnas devas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!