Foto: AFI
Valsts prezidenta Andra Bērziņa idejas, ko viņš otrdienas, 17.decembra, vakarā izklāstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1:1", samulsinājušas ne tikai sociālo tīklu lietotājus. Tās par bīstamām atzīst arī pieredzējuši ārpolitikas un konstitucionālo tiesību eksperti.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājam, bijušajam Latvijas vēstniekam ASV Ojāram Ērikam Kalniņam ( V) vissatraucošākā šķiet otrdienas intervijā raidījumam "1: 1" izskanējušās Bērziņa idejas par prezidenta varas nostiprināšanu un neatkarīgo iestāžu - Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Latvijas Bankas un Valsts kontroles pakļaušanu prezidentam.

Mulsinoša esot arī Bērziņa nespēja jau nedēļu sniegt konkrētas atbildes par to, kādi iebildumi tad viņam bijuši pret premjera amatam izvirzīto aizsardzības ministru Arti Pabriku un izvairīgā pozīcija, atbildot uz jautājumu par ieceri Latvijā veidot NATO Stratēģiskās komunikācijas centru.

Kalniņš atzīst, ka, tiekoties ar ārvalstu diplomātiem, pēdējā laikā jau nācies uzklausīt viņu izbrīnu par pretrunām, kas pēc Valda Dombrovska ( V) demisijas izvērtušās starp Valsts prezidentu un Saeimu. "Šis laiks pēc 21. novembra Zolitūdes traģēdijas mums ir izvērties ļoti saspringts, un prezidenta intervija noteikti nepalīdz situāciju nomierināt," rezumēja Kalniņš.

Konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars, kurš ir bijis Bērziņa padomnieks, portālam "Delfi" sacīja, ka, no pašreizējās konstitucionālās iekārtas viedokļa, prezidenta izteiktās idejas par neatkarīgo iestāžu pakļaušanu Valsts prezidentam ir pat bīstamas.

Pastars gan uzskata, ka diskusijas par tautas vēlēta prezidenta institūcijas iedibināšanu, protams, ir iespējamas. "Tomēr ideja par Valsts kontroles pakļaušanu prezidentam šķiet absurda, bet citu neatkarīgo iestāžu, piemēram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pakļaušanu prezidentam ir iespējamas tikai tad, ja tiek mainīta līdzšinējā valsts iekārta, tās vietā izveidojot izteikti prezidentālu valsti pēc dažu NVS valstu parauga," uzsver konstitucionālo tiesību eksperts.

Pastars arī atgādina, ka jautājums par neatkarīgo iestāžu pakļaušanu prezidentam ir analizēts arī Satversmes tiesas spriedumā, kurā, izvērtējot arī Satversmes sapulces protokolus, konstatēts, ka tas būtu pretrunā ar Latvijas Republikas konstitūcijas - Satversmes garu un tās "tēvu" iecerēm.

Valsts prezidents Bērziņš vēl šā gada septembrī Saeimai nosūtīja priekšlikumus par grozījumiem Satversmē. Šajos priekšlikumos viņš piedāvāja nostiprināt prezidenta pilnvaras premjerministra un ministru izraudzīšanās procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!