Foto: LETA
Vismaz daļa politisko partiju, kas oktobrī, visticamāk, tiks ievēlētas 12. Saeimā, neizslēdz iespēju atbalstīt pašreizējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa pārvēlēšanu uz otru pilnvaru termiņu.

Tas izriet no partiju pārstāvju teiktā LTV diskusiju raidījumā "Sastrēgumstunda".

Savukārt Bērziņš ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" izvairīgi vien norādīja, ka pagaidām nedomājot par otro prezidenta pilnvaru termiņu. Viņam esot daudz iesākto darbu un nopietni par šo jautājumu varētu sākt domāt tikai pēc nākamā gada 1.aprīļa.

Bērziņa pirmais pilnvaru termiņš Valsts prezidenta amatā beidzas nākamvasar. Savulaik viņš bija apņēmības pilns uz prezidenta amatu vairs nekandidēt, tomēr pēdējā laikā politikas aizkulisēs mēļo, ka Bērziņš, iespējams, vēlēsies kandidēt arī uz otru pilnvaru termiņu.

"Sastrēgumstundā" vienīgi Nacionālās Apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars izteicās, ka viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam šķiet svarīgi, lai Valsts prezidents spētu sev un citiem definēt valsts mērķi, kā arī mobilizēt un iedvesmot sabiedrību. Dzintaraprāt, par šādu cilvēku var uzskatīt Egilu Levitu, kurš ir Satversmes preambulas "tēvs".

Savukārt valdošās partijas "Vienotība" valdes loceklis Jānis Reirs atgādināja, ka "Vienotība" savulaik prezidenta amatam nominēja eiroparlamentārieti Sandru Kalnieti (tas notika 2007. gadā, kad "Jaunā laika" nominētā Kalniete pati noņēma savu kandidatūru par labu Aivaram Endziņam, bet Valsts prezidenta amatā tika ievēlēts Valdis Zatlers - red.). Tomēr, kā trešdienas vakarā izteicās Reirs: "Netiek izslēgta iespēja atbalstīt šo prezidentu."

Skaidru atbalstu Bērziņa pārvēlēšanai uz otro pilnvaru termiņu izteica Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis, kurš šo izvēli pamatoja ar to, ka šobrīd nav citu kandidātu uz "valsts galvas" amatu.

Arī "Saskaņas centru" pārstāvošais Valērijs Agešins neizslēdz iespēju, ka "Saskaņa" pēc gada varētu atbalstīt pašreizējā Valsts prezidenta pārvēlēšanu. Tomēr "Saskaņa" iestājoties par tautas vēlētu prezidentu.

Šo ideju atbalsta arī ekspremjera Einara Repšes vadītā "Latvijas attīstībai", "Reģionu alianse" un bijušās Valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas vadītais politiskais spēks "No sirds Latvijai".

Bērziņš Valsts prezidenta amatā tika ievēlēts 2010. gadā, kad viņa konkurents cīņā par "Rīgas pils saimnieka" godu bija tā brīža prezidents Valdis Zatlers, kurš īsi pirms izšķirošā Saeimas balsojuma izdeva "Rīkojumu numur 2", ar kuru atlaida 10. Saeimu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!