Foto: AFI

Valsts prezidents Andris Bērziņš pozitīvi vērtē Minskas sarunu rezultātus un gaida, kad panāktā vienošanās tiks pildīta.

Kā informēja prezidenta Preses dienestā, Bērziņš pauž gandarījumu, ka līdz ar Minskā parakstīto vienošanos konflikta risināšanas process ir iegājis diplomātiskā gultnē, vienlaikus norādot, ka karš ir galējais līdzeklis konfliktu risināšanai, kas ved uz strupceļu.

"Pieņemtā deklarācija un pasākumu plāns var dot pozitīvu virzību," uzskata prezidents.

Savukārt, vērtējot panākto vienošanos, prezidents uzsvēra, ka pastāvīga risinājuma sasniegšanai un reālam progresam Ukrainā ir nepieciešama visu pušu iesaiste un labā griba.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka Minskā notikušajās sarunās panākta vienošanās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Tikmēr Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja, ka sarunās panākts visaptverošs politisks risinājums un šī vienošanās dod cerību, bet viss vēl nav paveikts.

Panākta arī vienošanās par karaspēku atvilkšanu no demarkācijas līnijas, par ko tika panākta vienošanās 19.septembrī, atklāja Putins. Krievijas līderis paziņoja, ka izdevies panākt vienošanos par galvenajām lietām, bet uzsvēra, ka Kijeva joprojām negrib risināt tiešas sarunas ar prokremliskajiem kaujiniekiem.

Sarunas starp Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Francijas prezidentu Olandu un Putinu sākās trešdien un ilga visu nakti uz ceturtdienu.

Krievija pagājušā gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!