Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku vajadzētu meklēt konkursā, otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pēc tam, kad Saeima pagājušajā nedēļā no amata atbrīvoja līdzšinējo KNAB vadītāju Normundu Vilnīti, "zinot šīs institūcijas lielo svarīgumu un jūtīgumu," jauno šefu vajadzētu izvēlēties starp vairākiem profesionāļiem, uzskata Bērziņš. "Noteikti vajadzētu tomēr taisīt konkursu, lai nebūtu, ka tur vienu kaut kādu izvēl, un viņu sāk mīcīt un grozīt uz visām pusēm," vērtē jaunievēlētais prezidents.

Viņš uzskata, ka kandidātiem jābūt ar nepieciešamo izglītību un pierādījušiem sevi kā spējīgiem vadītājiem, jo "tas jautājums pamatā bija šī te vadīšanas spēja". Bērziņš uzskata, ka tādā veidā KNAB priekšnieku vajadzētu izvēlēties un "iet strauji uz priekšu", jo KNAB vadītājs ir nepieciešams, lai svarīgā institūcija varētu normāli strādāt.

Komentējot līdz šim KNAB notikušo, Bērziņš pauda uzskata, ka "situācija nepieļaujami ilgi tika risināta," jo tā tika "publiski apspēlēta" gandrīz gadu. Viņš atzina, ka nevar vērtēt, kas īsti notika biroja iekšienē, bet uzsvēra, ka "viņi tomēr rīkojās ar nodokļu maksātāju naudu, viņi aizmirsa to; viņi spēlējās tā kā savā iekšienē".

Jautājumu ar KNAB vadību vajadzēja risināt ātrāk, domā Bērziņš, piebilstot, ka tas bijis "(Ministru) kabineta, (premjera Valda) Dombrovska (V) jautājums acīmredzot".

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, balstoties uz ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītās komisijas atzinumu, atbrīvoja Vilnīti no KNAB šefa amata, tā izbeidzot vairākus gadus ilgušos ķīviņus gan starp KNAB šefu un viņa vietniekiem un darbiniekiem, gan ar premjeru.

Daži no iemesliem, kāpēc komisija nolēma atzīt Vilnīti par neatbilstošu KNAB priekšnieka amatam, ir kāda nepietiekami izglītota darbinieka pieņemšana darbā un operatīvo lietu uzticēšana viņam, neīstenotais PHARE projekts un premjera rezolūciju nepildīšana, liecina prokuratūras piektdien daļēji publiskotais komisijas atzinums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!