Foto: DELFI
Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Andris Bērziņš (LPP/LC) uzskata, ka Latvijai vajadzētu apsvērt iespēju izvirzīt savu kandidatūru jaunajam Eiropas Savienības (ES) Padomes priekšsēdētāja amatam un piemērota kandidatūra matam būtu eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Bērziņš (LPP/LC) uzskata, ka Latvijai vajadzētu virzīt savu kandidātu šim amatam, turklāt Latvijai ieguvums būtu jebkurā gadījumā, pat tad, ja šī kandidatūra netiktu apstiprināta.

"Vaira Vīķe – Freiberga būtu labs kandidāts šim amatam. Viņa jau patlaban ir Eiropas "nākotnes komisijas" vadītāja vietniece, viņa ir iekšā visos notikumos, piedalās kā eksperte, " pauda Bērziņš.

Pēc viņa domām, Latvijai kā mazai valstij jāizmanto jebkura iespēja sevi pieteikt. "Šādos jautājumos zaudētāji mēs nevaram palikt nekādā gadījumā. Būdami mazas valsts pārstāvji, mums jāmēģina sevi pieteikt visur, kur varam...(..)... cits jautājums, vai mūsu premjers to ir spējīgs izdarīt, vai viņam pietiktu harizmas sarunās ar citām valstīm," sacīja Bērziņš.

Tiesa, viņš atzina, "Latvijai, visticamāk, neizdosies apsteigt [ bijušo Lielbritānijas premjeru Toniju] Blēru", tomēr šāda iespēja būtu jāizmanto.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš portālam "Delfi" sacīja, kamēr spēkā nav stājies Lisabonas līgums, visas sarunas par ES Padomes priekšsēdētaja amatu ir spekulatīvas. Pēc Riekstiņa teiktā, kandidāta izvēli ietekmēs daudzi būtiski faktori – politiskā piederība, tas, vai viņš pieder lielai vai mazai valstij, un citi aspekti.

Latvija par savu turpmāko nostāju šajā jautājumā varētu lemt tad, kad iezīmēsies iespējamās aprises tam, kādu kandidātu tad varēti uzvēlēties. "Pieteikt savu kandidātu, ja nav izredzes tai tikt apstiprinātai, es neredzu jēgu," sacīja Riekstiņš, uzverot, ka to neattiecina uz šo situāciju.

Patlaban visreālākās iespējas pirmajam ieņemt jauno ES Padomes priekšsēdētāja amatu tiek prognozētas Blēram, spēcīga kandidatūra ir arī Nīderlandei – Eiropā ilglaicīgākais premjers Jans Peters Balkanende. Vienlaikus Briseles koridoros jau izskanējis arī Lietuvas prezidentes, bijušās komisāres Daļas Grībauskaites vārds, kā arī pieminēta eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

ES Padomes priekšsēdētāja amats tiks izveidots pēc Lisabonas līguma spēkā stāšanās, kas, visticamāk, varētu notikt nākamā gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!