Foto: LETA

Eiropa un pasaule joprojām ir lielu pārmaiņu procesā, un Latvija nedrīkst pazaudēt iespēju būt starp stiprākajām valstīm Eiropā, pirmajā gada dienā Latvijas Televīzijā uzrunājot valsts iedzīvotājus, sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Mēs nedrīkstam pazaudēt iespēju būt starp stiprākajām valstīm Eiropā, šis ir mūsu laiks un cita mums var nebūt. Tikai tad, ja valsts attīstīsies nevis stagnēs, ja paplašināsies ražošana un tiks radītas jaunas darba vietas, Latvija varēs veiksmīgi atrisināt šī brīža smagākās problēmas. Es ticu, ka mums izdosies! To visiem arī novēlu Jaunajā gadā!" sacīja valsts pirmā persona.

Vērtējot aizvadīto gadu, prezidents norādīja, ka tas nešaubīgi bijis veiksmīgs. "Aizvadītais gads Latvijai ir devis visstraujāk augošās ekonomikas titulu Eiropas Savienībā (ES), vairāk nekā 50 000 jaunu darba vietu, pirmo iespēju pēc krīzes pieņemt tādu budžetu nākamajam gadam, kurā izdevumi vairs netiek mazināti, bet ienākumi tiek pārdalīti sociāli visjūtīgākajām sfērām, kā arī iespēju izpildīt visus kritērijus, lai pietuvinātos mērķim iestāties monetārajā savienībā," raksturoja Bērziņš.

Vienlaikus prezidents uzsvēra: rakstot valsts attīstības vīzijas, savelkot jostas un pārvarot krīzes, mēs esam aizmirsuši cilvēku. "Nenoliedzami, tāda šodien ir Latvijas realitāte, līdzās veiksmes stāstiem par krīzes pārvarēšanu, mūsu valsti raksturo arī tās iedzīvotāju sociālā noslāņošanās, neticība saviem spēkiem un atstumtības sajūta." Prezidents pateicās visiem, kuri nebūt ne vieglajos laikos ir saglabājuši uzticību un ticību valstij, iedvesmojuši citus un stiprinājuši pārliecību par Latvijas nākotni.

Prognozējot 2013.gada būtiskākās aktualitātes valstī, prezidents minēja gaidāmos strīdus un politiskās kaislībās par eiro ieviešanu, gaidāmās pašvaldību vēlēšanas un līdzās politiskiem notikumiem gaidāmos XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkus.

Bērziņš stingri iestājās par nepieciešamību Latvijā ieviest Eiropas vienoto valūtu un argumentēja, kādēļ valstij un tās iedzīvotājiem eiro ir izdevīgs. Prezidents par emocionālu, nevis racionālu dēvēja pret eiro vērsto argumentu, ka latam ir nacionālā simbola spēks. "Manai paaudzei un tiem, kas labi atceras padomju rubļa laikus, lats ir arī daļa no leģendas par Latvijas brīvvalsti un tās labklājību pirms kara, bet pieclatnieks ar Mildas profilu vai ikvienā ģimenē bija kā dzīva relikvija, ko nodeva no paaudzes paaudzei. Arī mana mamma pēc kara sudraba pieclatniekus glabāja iešūtus audekla jostā un vēlāk tos nodeva man. Lats ir mūsu vēsture un tāds tas paliks vienmēr, tomēr notikumi Eiropā un pasaulē šobrīd Latvijai izvirza jaunus izaicinājumus."

Pēc Valsts prezidenta teiktā, ES nevajag, lai Latvija iestājās eiro zonā, to vajag pašai Latvijai. Kā būtiskākos argumentus par labu eiro ieviešanai Bērziņš norādīja iespēju lemt par eirozonas nākotni, iedzīvotāji jau iepriekš pauduši atbalstu valsts dalībai ES, tostarp Monetārajā savienībā, Igaunijas veiksmīgo pieredzi, ieviešot eiro, kā arī nepieciešamību turpināt jau uzņemto kursu. "Lēmuma maiņa par eiro ieviešanu Latvijā būtu nepārprotams signāls pasaulei, ka mēs mainām savu politisko kursu," brīdināja valsts pirmā persona.

"Esmu pārliecināts, ka eiro ieviešana jau 2014.gadā ļaus uzsākt progresīvā neapliekamā minimuma ieviešanu, kas būs labs atbalsts cilvēkiem ar zemiem ienākumiem un veicinās arī ēnu ekonomikas samazināšanos," prognozēja Bērziņš.

Attiecībā uz gaidāmajām pašvaldību vēlēšanās prezidents norādīja, ka tās nedrīkst kļūt par cīņu, ienaidnieku meklēšanu vai sabiedrības šķelšanu. "Tādēļ aicinu ikvienu politisko spēku, bet īpaši tos, kas startēs lielajās pilsētās, savos priekšvēlēšanu uzsaukumos un balsu piesaistīšanā nedalīt sabiedrību savējos un svešajos. Sabiedrības šķelšana un pretnostatīšana liecina par politiskās atbildības līmeni un ir vienkāršākais no veidiem, kā gūt īslaicīgu popularitāti."

Prezidents aicināja cilvēkus ikvienu pašvaldību vēlēšanās pieteikto sarakstu vērtēt pēc tā, ko konkrētie cilvēki ir paveikuši un spēs paveikt. "Dzīvojot vienā pilsētā, ielā vai mājā, esot kaimiņi, mēs, pirmkārt, vēlamies labi sadzīvot un sagaidām, ka vietējā vara strādās iedzīvotāju labklājības vārdā."

Kā šogad būtisku valsts mēroga notikumu līdzās politiskajām aktivitātēm Bērziņš minēja XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkus. "Šie svētki ir ticības avots mūsu valsts un tautas nākotnei. Tādēļ novēlu visiem, kas šiem svētkiem gatavojas un kas tos atbalsta, daudz izturības, radošas veiksmes un prieka, stiprinot vienu no Latvijas skaistākajām tradīcijām!"

2013.gadā Valsts prezidents ikvienam Latvijas iedzīvotājam vēl, lai visa gada garumā pietiktu ticības saviem mērķiem un apņēmības uz tiem tiekties, nepazaudēt savu ceļu, nepadoties pat visgrūtākajos brīžos un stingri stāvēt uz šīs zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!