Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK)uzskata, ka bijušajiem tiesnešiem un citiem tiesu sistēmas darbiniekiem ar apšaubāmu reputāciju jāliedz iespējas strādāt tiesu sistēmā.
Bērziņš uzskata, ka uz visām tiesu sistēmai piederīgajām profesijām – tiesnešiem, advokātiem, tiesu izpildītājiem, notāriem un prokuroriem – jāattiecina vienādi karjeras attīstības ierobežojumi ētikas un likuma normu pārkāpumu gadījumā. "Jānovērš iespēja negodīgiem tiesnešiem kļūt par advokātiem vai notāriem," uzsver Bērziņš.

"Tiesu sistēmai piederīgajām profesijām ir jābūt augstākiem ētikas standartiem, nekā citām profesijām, tādēļ šādi ierobežojumi ir ne vien attaisnojami, bet pat nepieciešami," norāda ministrs, aicinot Latvijas Zvērinātu advokātu padomi (LZAP), Latvijas Zvērinātu notāru padomi (LZNP) un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi (LZTIP) šim jautājumam pievērst lielāku uzmanību.

Tieslietu ministrija jau sagatavojusi nepieciešamos tiesību aktu grozījumus, lai šos ierobežojumus iestrādātu likumdošanā.

Jau vēstīts, ka bijušais tiesnesis Aivars Kaparšmits Zvērinātu advokātu padomei (ZAP) izteicis lūgumu atļaut viņam kārtot advokāta eksāmenu. Kaparšmitu Saeima 2006.gadā atbrīvoja no Rīgas apgabaltiesas tiesneša amata. Viņš skatījis vairākas krimināllietas, kas guvušas plašākas sabiedrības ievērību, tostarp lietu, kurā tika tiesāts Ainārs Eisaks un tā dēvēto "Latvenergo" trīs miljonu krimināllietu. Tieši saistībā ar šīs lietas izskatīšanā pieļautajiem pārkāpumiem Tiesnešu disciplinārkolēģija nolēma viņam piemērot disciplinārsodu - atcelšanu no tiesneša amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!