Foto: LETA
Prezidents Andris Bērziņš savas prezidentūras sākumu salīdzina ar dienestu PSRS armijā, kad bija jāiepazīstas ar jaunajiem pienākumiem, to intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina prezidents.

"Tas man atgādināja laiku, kad es nokļuvu PSRS armijā kā jauniesaucamais. Kamēr tu iepazīsti to, saproti, kur tu atrodies," savu pirmo gadu amatā salīdzināja Bērziņš. Viņš atzina, ka sākums, protams, ir bijis ļoti sarežģīts; "Kamēr saprot tevi sabiedrība, kamēr tu viņu labāk izproti, tas atkal ir process." "Taču tagad ir sasnigts līdzsvars, kad es varētu šo te turpmāko [prezidentūras] laiku tomēr nostrādāt produktīvi," intervijā sacīja Bērziņš.

Viņš atzina, ka darba esot daudz un ir daudzi jautājumi, kuros viņš ir gatavs iesaistīties.

Jautāts par bijušā prezidenta, tagad deputāta Valda Zatlera pērn pieņemto lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu, Bērziņš atkārtoti uzsvēra, ka to neatbalstījis un joprojām uzskata par kļūdu. "Zatlera rīkojums uz laiku pārtrauca [valsts] attīstību," kritizēja Bērziņš.

"Tas [Saeimas atlaišana] nebija pareizākais solis, jo pārtrauca uz ievērojamu laiku attīstību, atmeta gandrīz gadu atpakaļ," sacīja Bērziņš, bilstot, ka ar Zaltera lēmumu "būtībā paši sev riebjam".

Jau vēstīts, ka Zatlers pērn 28.maijā uzrunā tautai televīzijā paziņoja, ka ir izdevis rīkojumu Nr.2, ierosinot 10.Saeimas atlaišanu. Līdz ar viņa lēmumu bija jārīko referendums par Saeimas atsaukšanu, kurā iedzīvotāji pārliecinoši nobalsoja par 10.Saeimas atlaišanu.

Zatlera lēmums sekoja Saeimas 26.maija balsojumam, kurā tā nolēma neatļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās. Zatlers šo balsojumu savā uzrunā nodēvēja par "sirēnu, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēja varu un tiesu varu".

Bērziņš Prezidenta matā stājās pērn 8. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!