Foto: F64

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmos rezultātus diskusijām par turpmāko Latvijas valsts pārvaldes modeli un iespējamajām Saeimas deputātu skaita izmaiņām vēlētos redzēt jau savas prezidentūras laikā.

Valsts prezidents trešdien žurnālistiem uzsvēra, ka deputātu skaitu nosaka pats parlaments un tā būs arī turpmāk. Viņš uzskata, ka ir jāvērtē esošās varas kopējā struktūra un turpmākā veidošana. Tas parlamentu varētu skart vismazāk un būtu plašāks jautājums par visu izpildinstitūciju spēju turpmāk veikt savus pienākumus atbildīgi.

Valsts prezidents iecerējis aicināt savu viedokli izteikt ekspertiem un zinātniekiem, jo pats sev jau lēmumu par to, ka šajā virzienā ir jāstrādā esot pieņēmis.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) atturējās sniegt vērtējumu iespējamām izmaiņām Saeimas deputātu skaitā, jo tā neesot izpildvaras funkcija. Valdības vadītājs gan norādīja, ka ir dažāda valstu pieredze, kurās deputātu skaits tiek pakārtots valsts iedzīvotāju skaitam, bet, piemēram, Igaunijā ar daudz mazāk iedzīvotājiem esot 101 parlamenta deputāts.

Kā iepriekš izteicies Bērziņš, Latvijā ir jāveido pavisam jauna politiski administratīvā sistēma, bet vecā ir jāmaina pašos pamatos, lai veicinātu un nodrošinātu atbildības uzņemšanos šaurākam lokam.

Viņš piebilda, ka Latvijā Saeimas deputātu skaitu varētu noteikt, izejot no iedzīvotāju skaita, piemēram, 2,5 miljoni iedzīvotāji vēlē 100 deputātus, savukārt ja iedzīvotāju skaits samazinās līdz diviem miljoniem - 80 deputātus.

Bērziņš sacīja, ka parlamentārā sistēma Latvijas Republikā varētu saglabāties. "Aicināšu ekspertus izvērtēt, kāds politiski administratīvais modelis nelielajai Latvijas teritorijai būtu piemērotākais," piebilda Valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!