Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK) nolēmis rosināt grozījumus normatīvajos aktos, nosakot, ka tiesnesim, kas notiesāts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, un spriedums stājies likumīgā spēkā, nav tiesības uz tiesnešu izdienas pensiju, informē Tieslietu ministrijā.
Šobrīd "Tiesnešu izdienas pensijas likums" paredz, ka tiesību uz izdienas pensiju nav tiesnesim, kurš šāda iemesla dēļ atcelts no amata. Ja tiesnesis atbrīvots no amata, sasniedzot likumā noteikto maksimālo vecumu vai pēc paša vēlēšanās, un spriedums stājies likumīgā spēkā tikai pēc tam, tad pēc šī brīža likuma redakcijas pensija būtu izmaksājama.

"Uzskatu, ka tiesnesim, kurš pastrādājis noziedzīgu nodarījumu un viņa vaina ir pierādīta, nekādā gadījumā nav tiesības uz papildu materiālo nodrošinājumu pēc amata atstāšanas, tādēļ normatīvais regulējums ir jāpapildina," norāda Bērziņš.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien nolēma vecuma dēļ atcelt no tiesneša amata Beatrisi Tāleri, kurai apsūdzība uzrādīta par atkārtotu kukuļa pieņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par noteiktu darbību izdarīšanu kukuļdevēja un kukuļa piedāvātāja interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, kā arī par apzināti nelikumīgu lēmumu gatavošanu, ko izdarījis tiesnesis. 2008.gada 7.februārī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija atzina Tāleri par vainīgu un noteica sodu brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem ar daļēju mantas konfiskāciju, spriedums pārsūdzēts, un lieta tiek iztiesāta apelācijas kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!