Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš plāno iesniegt Saeimā likumdošanas iniciatīvu par prasībām, kurām būtu jāatbilst Ministru prezidenta amata kandidātam, kas varētu būt tuvas valsts galvam izvirzītajām prasībām, kas nozīmētu arī tiesībsargājošo iestāžu atzinumus par personu, ceturtdien intervijā žurnālam "Ir" vēsta prezidents.

Bērziņš stāsta, ka ir lūdzis juridisko padomnieku Edgaru Pastaru komentēt situāciju, "ka mums ir daudzi juridiski neprecīzi noformulēti tukši laukumi, it sevišķi [attiecībā uz] Ministru prezidentu un ministriem."

Valsts prezidenta ievēlēšanas likumā ir pietiekami skaidri pateikts, kam jāatbilst kandidātam un arī mehānisms, kā to novērtēt, stāsta prezidents, kurš arī pats šo procedūru izgājis, saņemot atzinumus no visām tiesībsargājošajām iestādēm.

"Lūdzu pastrādāt, lai mēs varētu iesniegt likumdošanas iniciatīvu par prasībām, kādam jābūt Ministru prezidentam," stāsta Bērziņš, norādot, ka "faktiski tas jāattiecina arī uz ministriem, vismaz uz vienu daļu".

Bērziņš uzskata, ka šāds risinājums nepieciešams, "citādi ministrs parādās vienā naktī, un tad pēc tam gadu zīlē, kas viņš tāds ir". "Lai [partijas] novērtē, ko viņi taisās nominēt. Es nevaru būt ne Dievs, ne gaišreģis, es nevaru ielīst [cilvēkā] iekšā un nezinu, kas kurā uzraugošajā iestādē ir par konkrēto cilvēku," uzsver prezidents, tāpēc būšot izmaiņas likumos, "lai mēs to vienreiz noteiktu precīzi un saprotami".

Bērziņš atzīst, ka laiks šo grozījumu pieņemšanai līdz nākamās Saeimas sanākšanai būšot "par īsu", bet tas būšot pieejams un to varēs sākt apspriest. Viņš pats premjera izvēlē jebkurā gadījumā vadīsies pēc šiem kritērijiem. Vaicāts, vai viņš rosinās atkārtot tās pašas normas, kuras attiecas uz Valsts prezidentu, Bērziņš atbildēja: "Ļoti tuvu."

Bērziņš arī norādīja, ka likumā minētā "nevainojamā reputācija" ir pamatota ar konkrētu iestāžu atzinumiem. "Kā es varu pateikt, vai Satversmes aizsardzības birojs uzskata, ka cilvēkam ir nevainojama reputācija, vai ne? Lai būtu vienreiz skaidrs, būs precīzi noformulēts, un tad katrs lai novērtē sevi," uzsver prezidents.

Vaicāts, vai, vadoties pēc šiem principiem, Bērziņš būtu gatavs izvirzīt par Ministru prezidentu Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kurš jau vairākas reizes bijis Zaļo un Zemnieku savienības premjerministra kandidāts, prezidents norādīja, ka lūgs savākt visu informāciju no attiecīgajām tiesībsargājošajām un uzraudzības iestādēm "par katru, lai varētu izvērtēt".

"Likumā pat nav pateikts, vai Ministru prezidents var būt bijušais VDK darbinieks, tur vispār nekā nav. Tā taču nevar būt!" sašutis ir prezidents Bērziņš. Viņš pārliecināts, ka likuma precizējums radīs prognozējamību un skaidrību visā Ministru kabineta izvēlē, "jo kabinets spēlē izšķirošo lomu, vai dzīve iet uz priekšu".

Ka vēstīts, jūnija sākumā sava pirmajā preses konferencē par Valsts prezidentu ievēlētais Bērziņš spītīgi izvairījās skaidri atbildēt, vai nominētu premjera amatam Lembergu, ja ārkārtas vēlēšanās ZZS gūs ievērojamu vēlētāju atbalstu.

Sākumā Bērziņš stāstīja, ka premjeru izvēlas "izveidotā koalīcija, kura izvirza konkrētu cilvēku, mans viņš būs tikai jānovērtē, nevis jāizvēlas". Viņš neatbildēja, vai atbalstītu Lembergu kā premjeru. "Kuru izvirzīs, to es izvērtēšu, un tad jūs varēsiet spriest par manu izvēli," sacīja Bērziņš. Viņš norādīja, ka "būs jaunas vēlēšanas, būs jaunas koalīcijas, būs jauni premjera kandidāti, tad arī runāsim".

Tomēr prezidents sacīja, ka viņam ir savi kritēriji, pēc kuriem izvērtēt iespējamo premjera amata kandidātu, taču tos nenosauca. "Kad vajadzēs, tad arī pēc tiem izvēlēšos," sacīja Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!