Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka situācija valstī saistībā ar 9.maiju šogad ir sarežģītāka nekā citus gadus.

"Situācija ir sarežģītāka, par to šaubu nav," žurnālistiem trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) atzina Valsts prezidents.

Viņaprāt, situāciju sarežģītāku padara notikumi Ukrainā, kas drošībsargājošām iestādēm uzliek lielāku atbildību par rīcību saistībā ar 9.maija pasākumiem Latvijā. Tomēr viņš arī ir pārliecināts, ka atbildīgās iestādes darīs visu, lai pasākumi notiktu "saprāta robežās".

Plašāku viedokli gan viņš paudīšot pēc šodien sasauktās Nacionālās drošības padomes sēdes, kurā šis būs viens no galvenajiem jautājumiem. Sēdē tiks uzklausīta visu iesaistīto iestāžu - Ārlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas un Ģenerālprokuratūras - informācija.

"Informācija ir pietiekama, lai izvērtētu tālākās darbības," noteica Bērziņš.

Arī Straujuma pauda cerību, ka drošībsargājošās iestādes parūpēsies, lai pasākumi noritētu droši.

Kā ziņots, Pārdaugavā, pie pieminekļa padomju armijas karavīriem, 8.maijā un 9.maijā notiks tradicionālie biedrības "9maijs.lv" rīkotie pasākumi, lai atzīmētu "fašisma sagrāves dienu".

Rīgas dome gan šodien aizliedza biedrībai "Rodina" rīkot pasākumu 9.maijā. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, DP brīdinājusi, ka "Krievu maršā" var piedalīties vairāk dalībnieku, nekā ir minēts pieteikumā, un viņu vidū var būt arī radikāli vai uz konfrontāciju izraisīšanu orientētas personas. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka biedrības "Rodina" rīkotajos pasākumos piedalās arī biedrības "Pribaltijskij kazačij krug" pārstāvji, kuri publiskus pasākumus apmeklē, ģērbušies kazaku formas tērpos un līdzi ņemot kazaku karogus un atribūtiku. Neskatoties uz to, ka normatīvais regulējums neaizliedz publiskos pasākumos nēsāt militāros formas tērpus, tas var izraisīt negatīvu rezonansi sabiedrībā.

Vairāki Latvijas interneta ziņu portāli, plašsaziņas līdzekļu redakcijas, kā arī Ušakovs saņēmuši anonīmu vēstuli, kurā pausti draudi veikt pašnāvnieka spridzināšanas aktu, ja šā gada 9.maijā notiks pasākums pie Uzvaras pieminekļa, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Ņemot vērā šo informāciju, Drošības policija nosūtījusi vēstuli Valsts policijai, rekomendējot pievērst pastiprinātu uzmanību pasākuma apmeklētāju kontrolei, lai nodrošinātu, ka 9.maija pasākumu Uzvaras parkā neapmeklē personas ar šaujamieročiem, spridzekļiem, sprādzienu imitējošiem un pirotehniskiem līdzekļiem, viegli uzliesmojošām un indīgām vielām un citiem priekšmetiem, kurus varētu izmantot vardarbīgai rīcībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!