Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien plkst.12 Melngalvju namā tiksies ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, lai piedalītos Igauņu-latviešu vārdnīcas svinīgajā atvēršanā, liecina prezidenta darba kārtība.

Ar Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstu Latviešu valodas aģentūrā tapusi Igauņu-latviešu vārdnīca un Igauņu valodas institūtā - Latviešu-igauņu vārdnīca, katrā vārdnīcā ir vairāk nekā 40 000 šķirkļu. Papildus šiem izdevumiem Igauņu valodas institūts ir sagatavojis abu izdevumu elektroniskās versijas. Latviešu valodas aģentūrā tapušās Igauņu-latviešu vārdnīcas sastādītāji ir Valts Ernštreits, Marika Muzikante un Maima Grīnberga, bet recenzenti - Guntars Godiņš un Lembits Vaba.

Kā uzzināja Prezidenta preses dienestā, šī ir pilnībā no jauna veidota vārdnīca, kas ir plašs, mūsdienīgs, ar piemēriem un gramatisko informāciju bagātīgi ilustrēts palīgs tulkošanai no igauņu valodas un abu valodu apguvei. Vārdnīca ir tapusi, izmantojot mūsdienu valodas materiālus, arī Tartu Universitātē veidoto Igauņu valodas korpusu, jaunākos igauņu valodas normatīvos izdevumus un citus materiālus. Vārdnīcā bagātīgi iekļauta tulkošanā bieži sastopamā un aktuālā leksika, turklāt tajā pirmo reizi publicēti daudzi jauni mūsdienu latviešu valodas vārdi.

Savukārt vietnē "ee-lv.lv" ar Latviešu valodas aģentūras līdzdalību ir publicēta paplašinātā Igauņu-latviešu elektroniskā vārdnīca, kuru paredzēts pastāvīgi papildināt, sadarbojoties ar Latvijas un Igaunijas tulkotājiem, lai veicinātu tulkojumu kvalitāti latviešu un igauņu valodā.

Savukārt 12.30 prezidentam paredzētas darba pusdienas ar Ilvesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!