Tautas partija (TP) aizvadītajā nedēļā rīkojusies pārsteidzīgi, savam piedāvātajam valdības modelim pievienojot arī kandidātus konkrētiem amatiem.
Tā otrdien intervijā Latvijas radio sacīja premjera amata kandidāts Andris Bērziņš.

"Ir saprotams, ka katra partija piedāvā savu redzējumu par nākošo valdību. Es vienīgi domāju, ka pārsteidzīgi bija likt vārdus.. Kā mēs varam runāt par uzvārdiem, ja mums ir jārunā par principiem," sacīja Bērziņš.

Viņš arī informēja, ka otrdien darba grupa turpinās spriest par jaunās valdības deklarāciju un, ja izdosies panākt vienošanos par trim pēdējiem jautājumiem, darbu pie deklarācijas projekta varēs pabeigt. Tikai tad varēs runāt par jaunās valdības ministru portfeļiem un konkrētām personālijām.

Vienlaicīgi Bērziņš intervijā pats minēja konkrētas personālijas, lai pamatotu, kādēļ "Latvijas Ceļš" (LC) vēlas paturēt satiksmes un ārlietu ministra amatus, kā arī kultūras vai izglītības un zinātnes ministra amatus jaunajā valdībā.

Tā satiksmes ministra amats līdz šim bijis LC "identifikācijas zīme", turklāt ļoti labs kandidāts ir līdzšinējais ministrs Anatolijs Gorbunovs. Līdzīgi ir ar ārlietu ministru Induli Bērziņu, kuru kā ļoti labu ministru vērtējot ārvalstu diplomāti.

Gan par ārlietu ministru, gan par satiksmes ministru esot pieņemts arī LC valdes lēmums un kamēr tas nav mainīts, Bērziņam prasība par šiem amatiem valdībā jāuztur.

Arī trešo ministra portfeli LC izvēlējies, ņemot vērā labos kandidātus konkrētiem amatiem - par kultūras ministri varētu virzīt Karinu Pētersoni, bet par izglītības un zinātnes ministru - Jāni Gaigalu. Turklāt būs nepieciešams arī sevišķo lietu ministrs augstākās izglītības jautājumos, kas sakārtotu šo jomu, pauda Bērziņš.

Premjera amata kandidāts arī sacīja, ka nav pievērsis pārāk lielu uzmanību "pirmajām atskaņām" par savu paziņoto valdības modeli un ar interesi gaida partiju viedokļus, kas jāiesniedz otrdien līdz plkst.10.

Viņš savā modelī centies panākt, lai visas partijas - koalīcijas dalībnieces - būtu apmierinātas un vienmērīgi būtu sadalīti spēki gan ekonomiskajās, gan humanitārajās jomās.

TP jau piektdien nāca klajā ar savu piedāvājumu par jaunās valdības sastāvu. Saskaņā ar to TP valdībā ieņemtu satiksmes, iekšlietu, ekonomikas, zemkopības un kultūras ministru amatus. Četrus amatus šai valdībā ieņemtu LC, trīs - "tēvzemieši", bet vienu - JP.

Savukārt atbilstoši Bērziņa piedāvātajam modelim TP valdībā būtu pieci, "tēvzemiešiem" četri, LC trīs, bet Jaunajai partijai - divi ministru amati.

TP jaunajā valdībā pienāktos finansu, iekšlietu, zemkopības, ekonomikas, kā arī izglītības vai kultūras ministru amati. Savukārt LC ieņemtu satiksmes, ārlietu un arī izglītības vai kultūras ministru amatus. TB/LNNK valdībā pienāktos aizsardzības, labklājības, vides aizsardzības un reģionālās attīstības un īpašu uzdevumu ministra amats sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām. Savukārt JP - tieslietu ministra amats un īpašu uzdevumu ministra augstākās izglītības un zinātnes jautājumos amats.

Tautas partijas priekšsēdētājs Andris Šķēle paudis, ka Bērziņa piedāvātais variants neatbilst proporcionalitātes principiem un tam nav arī līdzsvarota partiju atbildības sadalījuma. Viņš paziņojis, ka Tautas partijai šāds modelis ir nepieņemams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!