Foto: LETA
Jaunievēlētais prezidents Andris Bērziņš (Zaļo un zemnieku savienība) ir vecākais Latvijas prezidents, liecina aģentūras BNS aprēķini.

Bērziņš par prezidentu ievēlēts 66 gadu vecumā, līdz ar to viņš ir vecākais valsts vadītājs. Līdz šim Latvijas pirmais prezidents Jānis Čakste bija vecākais prezidents, kuru šajā amatā ievēlēja 63 gadu vecumā.

Savukārt jaunākais prezidents bija Alberts Kviesis, kurš par valsts vadītāju kļuva 48 gadu vecumā. Esošais prezidents Valdis Zatlers par prezidentu kļuva 52 gadu vecumā, Guntis Ulmanis ‒ 53 gadu, Gustavs Zemgals ‒ 55 gadu, Kārlis Ulmanis ‒ 56 gadu vecumā, bet Vaira Vīķe-Freiberga ‒ 61 gada vecumā.

Jau vēstīts, ka Saeima 2.jūnijā otrajā balsošanas kārtā par Valsts prezidentu ievēlēja Saeimas deputātu eksbaņķieri Andri Bērziņu, par kuru nobalsoja 53 deputāti. Tādējādi Zatlers kļuvis par pirmo prezidentu Latvijas vēsturē, kuru nepārvēlē amatā. Vienu prezidentūras termiņu nostrādāja vēl tikai Zemgals, taču viņš atteicās kandidēt uz otro pilnvaru termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!