Foto: LETA
Eksbaņķieris, Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ZZS), visticamāk, nākamās nedēļas sākumā nolems kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, kļūstot par konkurentu pašreizējam prezidentam Valdim Zatleram, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Bērziņš iepriekš tika solījis, ka par kandidēšanu Valsts prezidenta amatam izlems pirmdien pēc ZZS valdes sēdes. Šī sēde plānota plkst.12 Saeimas namā un būs slēgta. Līdz tam viņš vērtēšot situāciju Saeimā un savas izredzes gūt deputātu atbalstu.

Bērziņš runājot par iespējamo atbalstu viņa kandidatūrai ar vairāku frakciju deputātiem, bet rezultātus esot grūti prognozēt. "Biznesā es uzreiz varētu prognozēt savas izredzes, bet politiķiem vārdi, domas un rīcība ir trīs dažādas lietas," teica Bērziņš.

Politiķis pats veic aktīvas sarunas ar visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkā, piemēram, ar "Vienotības" politiķiem tiekot runāts individuāli, bet par "Saskaņas centra" atbalstu esot runāts ar Jāni Urbanoviču. Lai spētu pierādīt savu apņemšanos nemainīgumu, daži politiskie spēki gan jau esot iepirkuši vienādas krāsas pildspalvas.

Bērziņš piebilda, ka kandidēt Valsts prezidenta amatam viņam "nav maizes lieta". Jau pirms četriem gadiem ZZS vēlējusies viņu izvirzīt Valsts prezidenta amatam, bet sarunu rezultātā priekšroka toreiz tikusi dota ķirurgam Zatleram. Bērziņš ir pārliecināts, ka, liekot lietā savu bagāto finansista un tautsaimnieka pieredzi, viņš varētu daudz dot Latvijas ekonomikas izaugsmei.

ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis atzina, ka ZZS frakcijā Zatleram nav vienprātīga atbalsta, tāpēc frakcijai prezidenta vēlēšanās būs brīvais balsojums, viņš pats, kā iepriekš solījis, balsošot par Zatleru.

Brigmanis piebilda, ka ZZS Bērziņu kā frakcijas kandidātu Valsts prezidenta amatam nevirzīs, bet to varētu izdarīt kāds deputāts individuāli. Pēc neoficiālas informācijas, Bērziņu izvirzīšot Ventspils pārstāvji Saeimā Jānis Vucāns, Dana Reizniece un Gundars Daudze.

"Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētājs un Ventspils mērs Aivars Lembergs piektdien pēc partijas sanāksmes gan apgalvoja, ka "Latvijai un Ventspilij" pagaidām nedodot priekšroku nevienam no iespējamajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem.

"Mēs apmainījāmies ar domām par iespējamo jauno situāciju, ka varētu būt divi kandidāti. Katrs izteica savu viedokli, kāda ir attieksme pret vienu un pret otru kandidātu. Mūsu pozīcija ir tāda - ļoti pozitīvi vērtējam, ka varētu būt divi kandidāti vai pat vairāki. Taču pašlaik mēs nedodam priekšroku nevienam no iespējamiem kandidātiem," izteicās Lembergs.

Saeimas kuluāros tiek spriests, ka pirmajā vēlēšanu kārtā nākamais prezidents tomēr varētu netikt ievēlēts. Šādā gadījumā tiek pieļauts, ka Zatlers atteiktos piedalīties otrajā kārtā, un tad "visi draudzīgi" nobalsotu par Bērziņu.

Bērziņš ir turīgs vīrs. Stājoties Saeimas deputāta amatā, Bērziņš norādīja, ka aizdevumos izsniedzis ap 1 003 558 latiem. Tāpat Bērziņš deklarējis 32 zemesgabalus Kolkas, Glūdas, Drabešu, Nītaures, Variešu, Zaubes, Vecpiebalgas, Ļaudonas, Limbažu, Krimuldas, Līgatnes, Ķekavas pagastā, kā arī Amatas, Ādažu un Garkalnes novadā, kā arī trīs zemesgabalus ar ēkām Līgatnes, Drabešu un Nītaures pagastā, bet kā kopīpašums deklarēts zemesgabals un ēkas Kolkas pagastā. Deputāts deklarējis viņa īpašumā esošo dzīvokli Rīgā.

Viņam pieder viena kapitāla daļa zemnieku saimniecībā "Kājiņas" un 6460 latus vērtas kapitāla daļas SIA "Vaļņu nams 11".

Bērziņa īpašumā ir 20 000 eiro (14 056 latus), kā arī 307 365 eiro (216 016 latus) vērtas AS "SEB banka" obligācijas.

Viņam pieder 2007.gadā ražota "Mercedes Benz" markas automašīna, kā arī 1992.gadā un 2000.gadā ražoti traktori.

Stājoties deputāta amatā, iesniegtajā deklarācijā Bērziņš nav norādījis ne skaidras, ne bezskaidras naudas uzkrājumus, savukārt CVK iesniegtajā deklarācijā viņš bija norādījis, ka skaidrā naudā uzkrājis 2100 latus, bet "SEB bankā" uzkrāti 1,26 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!