Līdz ar Jaunās partijas (JP) pirmdienas izšķiršanos par atbalstu Rīgas mēra Andra Bērziņa kandidatūrai viņu premjera amatā atbalsta visa potenciālā valdības koalīcija, kurai ir 69 balsis parlamentā.
JP valdes priekšsēdētājs Ainārs Šlesers žurnālistiem sacīja, ka Bērziņš ir pierādījis, ka spēj būt labs pilsētas saimnieks, turklāt viņu atbalsta sabiedrība.

Pēc Šlesera domām, Bērziņš ir labākais kandidāts, ko LC varēja izvirzīt.

Bērziņš žurnālistiem savukārt atzina, ka par konkrētiem amatiem un vietu sadalījumu valdībā varēs spriest tikai pēc tam, kad Valsts prezidente būs nosaukusi premjera amata kandidātu. "Viss prezidentes rokās," sacīja Bērziņš.

Viņš pieļāva, ka nākamo valdību varētu veidot četru partija koalīcija - JP, Tautas partija, LC un "tēvzemieši".

Šlesers savukārt informēja, ka JP valde un frakcija pirmdienas vakarā lems, uz kādiem amatiem partija varētu pretendēt nākamajā valdībā. Tā kā jauno valdību paredzēts veidot pēc proporcionalitātes principa, JP varētu ieņemt divu ministru vietas un kādu valsts ministra posteni.

TP un LC, kas veidos jaunās valdības kodolu, jau iepriekš paziņojušas, ka valdība būtu jāizveido līdz 4.maijam - Latvijas neatkarības deklarācijas desmitajai gadadienai.

Arī prezidente Vaira Vīķe - Freiberga izteikusi gatavību nosaukt premjera amata kandidātu līdz šim laikam, bet norādījusi, ka var nosaukt arī tādu pretendentu, kas nav apspriests partiju konsultācijās. LC cer, ka prezidente respektēs koalīcijas frakciju lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!