Foto: LETA
Otrdien kopš plkst. 15.00, strauji pieaugot vēja spēkam, ir palileinājies arī avārijas atslēgumu skaits, tāpēc bez elektrības palikuši vairāk nekā 40 000 jeb 4% no kopējā AS "Latvenergo" klientu skaita, informē uzņēmuma preses sekretāre Ivita Bidere. Līdz aptuveni pulksteb 19:00 novērsti vairāk nekā 10 000 avārijas atslēgumu un bez elektrības bija vēl 30 000 klientu.

Īpaši daudz bojājumi ir Cēsu-Piebalgas un Jūrmalas-Ķekavas līnijās, kā arī Balvu, Aizkraukles, Madonas, Gulbenes apkārtnē, informē uzņēmums.

Elektroapgādes atjaunošanu montieri nepārtrauca arī vētras pastiprināšanās laikā, operatīvi dodoties uz postījumu vietām un izmantojot iespējas strādat reģionos, kur vētras spēks kaut nedaudz samazinājās.

Visātrāk vētras sekas tika novērstas valsts rietumos, kam atbilstoši vētras virzībai sekoja darbi Vidzemē un valsts austrumos. Otrdien vakarā intensīvākie elektroapgādes atjaunošanas darbi noritēja Latgalē - Daugavpils, Rēzeknes, Balvu un Ludzas apkārtnē.

AS "Sadales tīkls" ir mobilizējusi visus savus spēkus avārijas atslēgumu novēršanai, kā arī piesaistījusi papildspēkus. Darbi pastiprinātā režīmā tiks turpināti arī diennakts tumšajā laikā, neskatoties uz stipro vēju, kas ievērojami apgrūtina bojājumu novēršanu. "Ņemot vērā situācijas nopietnību, elektromontieriem būs jāturpina darbs ārkārtas režīmā ekstremālos laika apstākļos," norāda AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis.

"Latvenergo" informē, ka otrdien pēcpusdienā un naktī vētra vislielāko spēku saglabās Vidzemes piekrastē, kur vēlā vakarā vēja brāzmu spēks, atbilstoši prognozēm, sasniegs 25 – 27 metrus sekundē. Šobrīd, atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtajām ziņām, vētra ir sasniegusi savu maksimālo spēku Vidzemē – Alūksnē, Gulbenē un citur.

Arī Latvijas Valsts ceļu Satiksmes informācijas centrs visas dienas garumā turpinājis saņemt informāciju par nolauztiem kokiem un zariem, kas traucē satiksmi pa valsts ceļiem. Ir nodarīti bojājumi arī satiksmes organizācijas līdzekļiem. Otrdine saņemti aptuveni 30 zvani, pārsvarā no Vidzemes, bet informācija nāk no visiem Latvijas reģioniem.

AS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziņo, ka visas dienas garumā turpinās intensīvs darbs stiprā vēja radīto bojājumu likvidēšanā - brauktuves tiek atbrīvotas no vēja nolauztajiem kokiem, zariem un satiksmes organizācijas līdzekļu atjaunošanā.

LVC aicina autovadītājus būt uzmanīgiem, kā arī ziņot par satiksmi apdraudošiem lūzušiem kokiem.

Jau vēstīts, ka vēl pirms dažām stundām bez elektrības bija krietni mazāk - 3000 līdz 5500 - "Latvenergo" klientu. Kopumā kopš pirmdienas, kad vētra sākās, "Latrvenergo" brigādes novērsušas 20 000 – 30 000 elektrolīniju bojājumus visā valstī.

Spēcīgākās vēja brāzmas otrdien reģistrētas Kolkā – 26 metri sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!