Foto: LETA

Bez Eiropas Savienības (ES), par kuras dalībvalsti kļuvām pirms desmit gadiem, Latvija krīzi nebūtu pārvarējusi, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Eiroparlamenta deputāts, bijušais premjers Ivars Godmanis.

Jautāts nosaukt trīs labas lietas, kuras Latvijai nesusi ES, Godmanis minēja palīdzību krīzē, sakot, ka bez ES mēs 2009.gada krīzi nebūtu pārvarējuši. Ar ES palīdzību Latvija ir tikusi pie, apmēram, 300 kilometriem jaunu ceļu, kas ir transzītceļi novados, sacīja Godmanis.

Taču kā trešo lietu Godmanis minēja cilvēku izvēles iespējas doties strādāt turp, kur vēlas un labāk maksā. Bijušais premjers gan atzina, ka no valsts viedokļa tas nav labi, jo šo desmit gadu laikā Latviju pametuši daudzi cilvēki, taču tā noticis daudzās citās ES valstīs. Kā piemēru Godmanis minēja Portugāli, kuru pēc iestāšanās ES pameta gandrīz puse iedzīvotāju, dodoties strādāt uz Franciju.

Kopumā Godmanis sacīja, ka iestāšanās ES Latvijai devusi vairāk plusu, nekā mīnusi. Jautāts, kad cilvēki beidzot sajutīs reālu labumu, Godmanis sacīja, ka nebūs tādas īpašas labuma sajūtas. Viņš bilda, ka cilvēki parasti labo pieņem kā pašu par sevi saprotamu, bet sliktais "vienmēr būs dienaskārtībā".

Latvija ceturtdien, 1.maijā, atzīmēs 10 gadus kopš iestāšanās ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!