Foto: Tieslietu ministrija

Novecojušās cietuma infrastruktūras uzturēšana prasa arvien vairāk budžeta līdzekļu, tāpēc vairs nevar kavēties ar jauna cietuma būvniecību, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" uzsvēra Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure.

Viņa atgādināja, ka diskusija par jaunu cietumu notiek jau 12 gadus. Tikmēr novecojusī cietuma sistēma turpina tērēt arvien vairāk budžeta līdzekļu. Pēc viņas teiktā, esošās infrastruktūras sakārtošana līdzšinējā kārtībā un tempā IeVP prasītu 296 gadus.

Spure arī atzīmēja, ka Latvija attiecībā uz ieslodzījuma vietām "krietni pārkāpj" starptautiskās saistības un rekomendācijas.

Viņa atgādināja, ka ir noslēdzies atkārtots iepirkums par Liepājas cietuma būvniecību. Tagad Tieslietu ministrijai būtu jāvēršas valdībā, lūdzot atļauju slēgt līgumu par būvniecības sākšanu 2020. gadā. Vienlaikus ir jāmeklē finansējums, jo iepriekš piešķirtais tika sadalīts citiem mērķiem, norādīja Spure.

Lai arī ieslodzīto skaits desmit gadu laikā ir samazinājies no aptuveni 7000 līdz 3500, atbilstošus apstākļus visiem aizvien nav iespējams nodrošināt, izriet no IeVP priekšnieces teiktā.

Piemēram, Daugavgrīvas cietuma Grīvas nodaļā 19. gadsimtā celtā ēkā vienā kamerā ir vismaz 12 līdz 16 notiesāto. Tas gan ļoti apgrūtina soda izpildi, gan arī nav droši, jo rada ieslodzītajiem iespēju vienam otru ietekmēt ne tikai psiholoģiski, bet arī fiziski, klāstīja Spure. Arī Jēkabpils cietums vairs neesot piemērots. Varētu runāt par 1980. gadā būvētās kopmītņu tipa ēkas pārprofilēšanu, ievietojot tur kādu citu ieslodzīto kategoriju, viņa pieļāva.

Izbūvējot jaunu Liepājas cietumu, varētu likvidēt vismaz trīs vecās ieslodzījumu vietas, piebilda Spure.

IeVP priekšniece arī piebilda, ka Latvijas sodu izpildes kodekss, lai arī bieži labots, mūsdienīgi praksē vairs nav izpildāms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!