Foto: LETA

Tieslietu ministre Baiba Broka (NA) vēl arvien nav saņēmusi pielaidi valsts noslēpumam, tāpēc nav kas paraksta Satversmes aizsardzības biroja (SAB) ikgadējo ziņojumu, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

SAB ikgadējo ziņojumu valdībā ierasti skata maijā un tas notiek ar slēgtām durvīm. Pēc tam vispārējos secinājumus, kas nav saistīti ar valsts noslēpumu, publicē sabiedrības zināšanai.

Galvenā izlūkošanas dienesta ziņojumu par būtiskākajiem apdraudējuma riskiem mūsu valstij gaida vienmēr, īpaši šogad, ņemot vērā Krievijas anektēto Krimu un saspīlēto situāciju Ukrainā. Dokumentu valdībā jāiesniedz tieslietu ministrei, SAB politiskajam uzraugam. Tomēr Broka to nevar darīt, jo turpinās pārbaude, vai viņai drīkst uzticēt valsts noslēpumu saturošu informāciju, norāda raidījumā.

Broka domā, ka viņas vietā ziņojumu var parakstīt un valdībā iesniegt cita amatpersona, kurai ir šāda pielaide, piemēram, ministrijas valsts sekretārs, cits ministrs vai premjere Laimdots Straujuma.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputāts (ZZS) Kārlis Seržants raidījumam norāda, ka tiek rakstīts otrs ziņojums, ko SAB raksta kopā ar aizsardzības ministriju un tas ir ziņojums par valsts apdraudējumu. "Tur nu gan, es esmu pārliecināts, gandrīz visa informācija būs slepena. Un abus šos ziņojumus ir jāparaksta tieslietu ministrei Brokai, bet viņa tos nedrīkst lasīt, jo viņai joprojām nav pielaides augstākās kategorijas valsts noslēpumam," norāda Seržants.

Brokas pārstāvētā Nacionālā apvienība (NA) raidījumā norādīja, ka tieslietu ministra loma nacionālās drošības jautājumos esot krietni pārspīlēta, jo tieslietu ministrs joprojām nav Nacionālās drošības padomes loceklis. NA nezina iemeslus, kāpēc Broku arī pēc 100 nostrādātām dienām valdībā joprojām nepielaiž pie valsts noslēpumu saturošām ziņām. Partija vaino SAB apzinātā pārbaudes vilcināšanā.

Bijušais Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Māris Kučinskis raidījumam sacīja, ka komisijai būtu jāiejaucas šajā nebijušajā situācijā un SAB aiz slēgtām durvīm deputātiem jāatklāj gaidāmais iznākums Brokas pārbaudē, lai izslēgtu spekulācijas, ka specdienests apzināti vilcinās.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs savukārt aicina pārskatīt esošo pielaižu izsniegšanas kārtību un termiņus, ierosinot ministru kandidātiem izsniegt tādu kā priekšatzinumu, vai tie ir uzticami, lai valdības darbs nebūtu apgrūtināts.

NA deputāts Saeimas Nacionālās drošības komisijā Jānis Dombrava raidījumam "Nekā personīga" apliecināja, ka komisijas nākamās nedēļas sēdes darba kārtībā lūgs iekļaut jautājumu par Brokas iespējām saņemt pielaidi, lai pieliktu punktu šai ilgstošajai neziņai. SAB atteikumu saņemt pielaidi vēl var pārsūdzēt Ģenerālprokuroram. Līdz šim viņš visus atteikumus ir atstājis spēkā.

SAB galīgais termiņš pielaides došanai Brokai ir 6.jūnijs. Arī tad, ja Eiroparlamenta vēlēšanas 24.maijā Brokai būs veiksmīgas, ministres pienākumi viņai būtu jāpilda vēl vismaz mēnesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!