Foto: DELFI
Bezdarba līmenis Latvijā samazinājies līdz 12,3%, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā iepriekšējā nedēļā, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) operatīvie dati.

Kopš jūnija beigām bezdarba līmenis samazinājies par 0,3 procentpunktiem. NVA patlaban ir reģistrēts 138 961 bezdarbnieks, kas ir par 3467 mazāk nekā jūnija beigās.

Vislielākais bezdarba samazinājums - par 0,5 procentpunktiem - jūlijā vērojams Zemgalē, savukārt Latgalē bezdarba līmenis sarucis par 0,4 procentpunktiem, bet Rīgas reģionā, Kurzemē un Vidzemē - par 0,3 procentpunktiem. Joprojām augstākais bezdarba līmenis ir Latgalē - 20,5%, bet zemākais bezdarba līmenis ir Rīgas reģionā - 9,1%.

Lielajās pilsētās augstākais bezdarba līmenis ir Rēzeknē - 18,2%, savukārt zemākais ir Rīgā - 8,5%, Ventspilī - 9,5% un Jelgavā - 9,5%. Lielajās pilsētās vērojams straujākais bezdarba līmeņa samazinājums - par 0,5 procentpunktiem jūlijā Jelgavā, bet par 0,4 procentpunktiem bezdarba līmenis samazinājās Jūrmalā un Rēzeknē.

Kā ziņots, Labklājības ministrija (LM) uzskata, ka pēdējā laikā vērotais bezdarba samazinājums lielākoties ir sezonāla rakstura un saistīts ar dabas velšu vākšanu, darbu piemājas saimniecībā, emigrāciju, kā arī citiem faktoriem. Turklāt jau pašreiz ir novērojama bezdarba samazinājuma tempa palēnināšanās.

Neliels bezdarba līmeņa palielinājums ir sagaidāms rudenī, ņemot vērā, ka beigsies vasaras sezonai raksturīgie darbi, tomēr gada beigās bezdarbs būs aptuveni 12% apmērā, prognozēja LM.

Jau ziņots, ka janvārī un februārī reģistrētā bezdarba līmenis bija 14,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, martā - 14,4%, aprīlī - 13,9%, maijā - 13,2% un jūnijā - 12,6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!