Turpmāk bezdarbnieka statusa iegūšanai nebūs jāuzrāda izziņa no darba devēja par darba attiecību izbeigšanu, jo Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) nepieciešamās ziņas varēs iegūt no algas nodokļu grāmatiņas.
To paredz otrdien valdībā apstiprinātie noteikumi par bezdarbnieka statusa piešķiršanas kārtību, portālu “Delfi” informēja Labklājības ministrijas Komunikācijas departamentā. Noteikumi arī paredz, ka cilvēkiem, kuriem Latvijā piešķirts alternatīvais statuss, reģistrējoties bezdarbnieka statusa iegūšanai, būs jāuzrāda termiņuzturēšanās atļauja.

Noteikumi paredz, ka jaunieši no 15 gadu vecuma varēs iegūt bezdarbnieka statusu, uzrādot pasi, nevis dzimšanas apliecību. Janvārī stājās spēkā Personu apliecinošu dokumentu likums, kas paredz, ka Latvijā dzīvojošam un 15 gadu vecumu sasniegušam Latvijas pilsonim vai nepilsonim ir pienākums saņemt personas apliecību vai pasi.

2006.gada 1.janvāri paredzēts uzsākt arī savstarpējo informācijas apmaiņu starp NVA un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA). Jaunā kārtība atbrīvos bezdarbniekus no pienākuma iesniegt VSAA informāciju, kas nepieciešama bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai, jo to VSAA saņems no NVA.

Noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publikācijas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!