Labklājības ministrija (LM) plāno ar nākamo gadu paaugstināt bezdarbnieku stipendiju profesionālās apmācības laikā līdz 70 latiem, tā pielīdzinot to valsts finansētajās studiju vietās studējošajiem piešķirtajai stipendijai, informē LM Komunikācijas departamentā.
Tāpat LM plāno no 25 līdz 35 latiem palielināt bezdarbnieku stipendiju neformālās izglītības ieguves laikā.

LM norāda, ka profesionālās apmācības laikā piešķiramās stipendijas apmērs paaugstināts par pamatu ņemot 31 latu, kas ir maksimālā summa, kuru bezdarbniekam šobrīd var kompensēt par transporta un īres izdevumiem apmācību laikā. Līdz ar to plānots, ka no nākamā gada apmācību laikā bezdarbniekiem nebūs tiesību saņemt īres un transporta izdevumu kompensācijas.

Minētās izmaiņas saistītas ar sarežģīto transporta un īres izdevumu kompensāciju administrēšanas mehānismu, kā arī ar tā realizēšanas praktiskajām problēmām, piemēram, savlaicīgi neiesniegtajiem izdevumus attaisnojošiem dokumentiem, dzīves vietas un izvēlētā transporta līdzekļa maiņu apmācību laikā.

Savukārt neformālās izglītības ieguves laikā stipendijas apmērs noteikts 50% jeb 35 latu apmērā no profesionālās apmācības laikā piešķirtās stipendijas.

Atgādinām, ka šobrīd bezdarbniekam stipendiju piešķir 40 latu apmērā par apmācību kalendāra mēnesi. Savukārt īres un transporta izdevumus bezdarbniekiem kompensē 50% apmērā no faktiskās izdevumu summas mēnesī, bet ne vairāk kā 1 latu dienā.

Neformālā izglītība ir pasākumi, kas domāti darba tirgum nepieciešamo sociālo un profesionālo pamatprasmju un iemaņu apguvei: valsts valodas un svešvalodu apguve, projektu vadības prasmes, uzņēmējdarbības pamati, datorzinības, lietvedības zināšanas, autovadītāja prasmes un citi. Šī apmācība ilgst no 50 līdz 150 akadēmiskajām stundām, turklāt 1 programmas apmācības laiks nav ilgāks par 2 mēnešiem.

Attiecīgie grozījumi normatīvajos aktos ceturtdien tiks izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, bet pēc tam saskaņoti ar citām ministrijām un apstiprināti valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!