Foto: F64

Bezdarba līmenis Eiropas Savienībā (ES) maijā turpināja stabili pieaugt, sasniedzot jaunu rekordu – gandrīz 25 miljonus bezdarbnieku, liecina Eiropas Komisijas (EK) ikmēneša darba tirgus pārskats.

Maijā bezdarba līmenis palielinājās par 0,1 procentpunktu, sasniedzot 10,3% ES un 11,1% visā eiro zonā, savukārt Latvijā pēdējo 12 mēnešu laikā bezdarba līmenis ir samazinājies par gandrīz diviem procentpunktiem, maijā sasniedzot 12,3%. Trīs mēnešu laikā līdz maijam bezdarba līmenis Latvijā ir palicis nemainīgs,

Savukārt pēdējo trīs mēnešu laikā bezdarba līmenis ir pieaudzis 15 ES dalībvalstīs. Vislielākais bezdarba līmeņa pieaugums bija Spānijā, kur bezdarba līmenis palielinājās par 0,8 procentpunktiem un sasniedza 24,6%. Otrā vietā ar lielāko bezdarba līmeņa pieaugumu ir Grieķija, kurā bezdarba līmenis arī pieauga par 0,8 procentpunktiem, sasniedzot 21,9%. Bet trešajā vietā ar 0,7 procentpunktu pieaugumu ir Kipra, kurā bezdarba liemenis šā gada maijā ir sasniedzis 10,8%.

Tajā pašā periodā bezdarba līmenis nemainīgs palika sešās valstīs – Latvijā, Maltā, Vācijā, Slovēnijā, Austrijā un Polijā – un samazinājās arī sešās valstīs – Igaunijā, Čehijā, Ungārijā, Slovākijā, Lielbritānijā un Īrijā.

Trīs mēnešu laikā līdz šā gada maijam vislielāko bezdarba līmeņa kritumu piedzīvoja Igaunija, kurā bezdarba līmenis samazinājās par 0,8 procentpunktiem un sasniedza 10,9%.

Pēdējo 15 mēnešu laika līdz šā gada maijam bezdarba līmenis ES ir palielinājies par vienu procentpunktu, savukārt pēdējo trīs mēnešu laikā līdz šā gada maija mēnesim bezdarba līmenis ir palielinājies par 0,3 procentpunktiem. Tas nozīmē, ka 15 mēnešu laikā bez darba ir palikuši vairāk nekā 2,2 miljoni cilvēku, bet trīs mēnešu laikā līdz maijam bezdarbnieka statusu ieguvuši vēl 440 tūkstoši cilvēku.

Arī patērētāju pesimisms par bezdarba līmeņa palielināšanos jūnijā ir pieaudzis. 21 dalībvalstī, it īpaši Nīderlandē, Grieķijā, Itālijā, Portugāle un Kiprā, iedzīvotāji sagaida, ka situācija turpinās pasliktināties. Turpretī daudz optimistiskāki ir iedzīvotāji Igaunijā, Vācijā un Latvijā.

Kopumā arī nodarbinātība ES rūpniecības un būvniecības uzņēmumos ir pasliktinājusies. Nodarbinātības perspektīvas rūpniecībā samazinājās arī 2012. gada jūnijā. Būvniecības nozares pārstāvji sagaida, ka nodarbinātība šajā nozarē samazināsies vairumā dalībvalstu, it īpaši Portugālē, Grieķijā un Spānijā.

EK darba tirgus pārskatā norādīja, ka, salīdzinot situāciju ES ar notiekošo ASV, tad ASV bezdarba līmenis maijā palielinājās par 0,1 procentpunktu, sasniedzot 8,2%,. Tomēr nodarbinātības līmenis ASV joprojām saglabā tendenci samazināties, pēdējo 12 mēnešu laikā krītoties par 0,8 procentpunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!