Foto: DELFI

Šobrīd valstī reģistrētais bezdarba līmenis ir 10,9%. Gada beigās tas varētu samazināties līdz 10,7%, savukārt nākamgad pārvērsties viencipara skaitlī, 2013.gada beigās sasniedzot 8,6%, tā trešdien žurnālistiem sacīja Labklājības ministrijas (LM) Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis.

Augustā reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā bija 11,3% un salīdzinājumā ar jūliju tas samazinājies par 0,3 procentpunktiem. Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) uzskaitē augusta sākumā bija 114 689 bezdarbnieki.

Arī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne apstiprināja, ka šobrīd reģistrētais bezdarba līmenis valstī ir 10,9%, savukārt NVA uzskaitē ir 107 700 bezdarbnieku.

Ņemot vērā sezonālo darbu raksturu un ziemas sezonas tuvošanos, LM prognozē, ka bezdarba līmenis šā gada pēdējos mēnešos samazināsies ar mazāku intensitāti, tomēr tupinās kristies un gada beigās valstī varētu būt 105 000 reģistrēto bezdarbnieku. Savukārt līdz 2013.gada beigām šis cipars varētu sarukt vēl par 20 000, norādīja Lipskis.

LM skatījumā, valstī joprojām ir salīdzinoši zems jaunu darba vietu radīšanas temps un turpmākais bezdarba samazinājums būs daudzējādā ziņā atkarīgs arī no kopējās ekonomiskās situācijas Eiropas Savienībā (ES) un Latvijas preču un pakalpojumu eksporta tirgiem.

LM optimistiskajām prognozēm par bezdarba samazināšanos šogad un turpmākajos gados piekrita arī Latvijas Universitātes (LU) ekonometrijas profesors Mihails Hazans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!