Augstākās tiesas (AT) šī gada budžeta samazinājums par 20% varētu apturēt AT darbību, piektdien satraukumu par valdības plāniem pauda AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs. Viņš norādīja, ka taisnīgas tiesas spriešanu tas neietekmēs, taču apturēs vienotas tiesu prakses veidošanu un spriedumu publiskošanu, kā arī citas AT funkcijas.
Tiesnešu algu aprēķina pēc striktas formulas, kura noteikta likumā "Par tiesu varu", tāpēc tiesnešu algu tik vienkārši samazināt nevar, norādīja Bičkovičs. Pagaidām varas gaiteņos nav bijusi runa par izmaiņām likumā par Tiesu varu, kas attiektos tieši uz tiesnešu atalgojuma aprēķiniem. Tiesu darbinieku algas samazināšana atbilstoši 20% plānam būtu dramatiska, uzskata AT vadītājs.

Bičkovičs arī norādīja, ka nevar būt runa par tiesnešu skaita samazināšanu, jo visi tiesneši tiek iecelti uz mūžu. "Es ļoti ceru, ka tiesneši piekritīs strādāt netīrās telpās, strādāt ar veciem datoriem, rakstīt uz abām lapas pusēm," piektdien ironizēja AT vadītājs. Viņš sprieda, ka taupīt varētu arī, nepērkot jaunākās grāmatas, kuras attiecas uz tiesu praksi.

Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētājs Valerijans Jonikāns piektdien žurnālistiem norādīja, ka tiesneši ir devuši zvērestu pildīt likumu, tāpēc budžeta samazinājums nekādi neietekmēs taisnīgas tiesas spriešanu. Taču tas var ietekmēt lietu iztiesāšanas ilgumu. "Cilvēkiem ilgāk būs jāgaida uz spriedumu," sacīja Jonikāns.

Ja pieaugs lietu izskatīšanas ilgums, tādējādi pārkāpjot cilvēku tiesības uz saprātīgu lietu iztiesāšanas termiņu, var pieaugs apsūdzēto sūdzību skaits Eiropas Cilvēktiesību, piektdien sprieda AT Senāta pārstāvji.

Bičkovičs žurnālistus informēja, ka ir nosūtījis vēstuli jaunajam valdības vadītājam Valdim Dombrovskim, tajā izklāstot tiesu sistēmas problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!