Foto: F64

Saeimas balsojums parādīja, ka Latvijā kā tiesiskā un demokrātiskā valstī ir pietiekami augsta loma un nozīme arī tiesu varai kā patstāvīgam varas atzaram, ceturtdien žurnālistiem sacīja Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja amatā nupat pārvēlētais Ivars Bičkovičs.

Pēc Saeimas balsojuma Bičkovičs pauda gandarījumu, ka likumdevējs respektēja AT plēnuma lēmumu un atbalstīja viņa kandidatūru. AT priekšsēdētājs arī teica, ka "pilnīgi normāli un veselīgi" uztver nevienprātīgu atbalstu savai kandidatūrai. "Dzīvojot demokrātiskā sabiedrībā, ir tikai normāli, ka visi nedomājam vienādi, kas šodien arī izskanēja debatēs," piebilda AT priekšsēdētājs.

Vērtējot deputātu pausto kritiku, Bičkovčs atzina, ka nekad nav uzskatījis, ka tiesu sistēmā viss ir ideāli. Vienlaikus viņš uzsvēra - ir lietas, kas no malas varbūt izskatās citādi, nekā ir patiesībā. Piemēram, pieņēmums, ka tiesu procesi notiek lēni, esot pretrunā ar Eiropas Komisijas vērtējumu, jo civilstrīdu un komercstrīdu izskatīšana pirmajā instancē Latvija pat apsteidz Somiju, klāstīja Bičkovičs. Viņš akcentēja - AT pamatfunkcija ir nevis daudzums, bet kvalitāte.

Vienlaikus Bičkovičs sacīja, ka pie daudzām lietām jau notiek darbs, piemēram, tiek domāts par komunikācijas uzlabošanu.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien Bičkoviču atkārtoti apstiprināja par AT priekšsēdētāju. Parlamenta lēmums stāsies spēkā 16.jūnijā.

Par Bičkoviča atkārtotu apstiprināšanu AT priekšsēdētāja amatā nobalsoja 53 deputāti, pret bija 27, bet atturējās četri. Debatēs izskanēja dažādi vērtējumi par Bičkoviča paveikto, tostarp parlamentārieši viņam veltīja arī kritiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!