Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) noslodzi būtu iespējams mazināt, personu interešu aizstāvībā plašāk iesaistot zvērinātus advokātus, nevis turpinot cilvēkiem ļaut aizstāvēties, kā nu kurš prot, otrdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Citas iespējas tiesu slodzes mazināšanai būtu tiesnešu skaita palielināšana vai izskatāmo lietu mazināšana, taču tie diez vai būtu veiksmīgākie risinājumi, teica Bičkovičs.

"Augstākajai tiesu instancei nebūtu jārunā tādās kategorijās kā "ātrāk", "vairāk". Augstākajai tiesu instancei būtu jādod iespēja labot zemāku instanču tiesu pieļautās kļūdas," viņš pauda.

Savukārt ideja ieviest tā saucamo "advokātu procesu" atvieglotu tiesas darbu, jo ļautu atteikties no prakses, ka cilvēki nevis paši vēršas tiesā un aizstāv savas intereses, bet viņus tiesā pārstāvētu profesionāli juristi.

Bičkovičs raksturoja, ka pašlaik bieži vien lietu izskatīšanu kavē likumam neatbilstoši sagatavoti tiesai iesniedzamie dokumenti, īpaši lietās, kurās personas mēģina pašas aizstāvēt savas intereses. Turpretī advokātu process būtu labs risinājums un būtiski paātrinātu lietu izskatīšanu, turpionāja AT vadītājs.

Turklāt pēdējos gados civillietas kļūst komplicētākas. Tiesa saņem lietas par strīdiem par nekustamajiem īpašumiem, strīdiem par bērnu audzināšanu, kādam no vecākiem dodoties darbā uz ārzemēm, un citiem sarežģītiem apstākļiem.

Pēdējos gados arī krasi pieaudzis izskatāmo lietu skaits - 1996.gadā viens tiesnesis gadā izskatīja 38 lietas, bet 2012.gadā - jau 103 lietas, skaidrojot tiesas lietu izskatīšanas kavēšanos, atzina Bičkovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!