Foto: DELFI

53 deputātiem balsojot "par", 27 "pret" un četriem atturoties, Saeima ceturtdien apstiprināja Ivaru Bičkoviču par Augstākās tiesas priekšsēdētāju uz vēl vienu pilnvaru termiņu.

"Par" balsoja partijas "Saskaņa", "No sirds Latvijai", Zaļo un zemnieku savienības un atsevišķi Nacionālās apvienības deputāti, bet pret bija partijas "Vienotība" un Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji, kā arī deputāts Einārs Cilinskis (NA). Četri Nacionālās apvienības deputāti balsojumā atturējās.

Deputāte Inese Lībiņa-Egnere (V) skaidroja, ka cilvēks šajā amatā ir tiesu sistēmas galvenais simbols, "galva" un vērsa uzmanību uz to, ka AT tiesnešu atbalsts Bičkovičam nebija viennozīmīgs.

Pēc viņas teiktā, partija "Vienotība" ir skrupulozi izvērtējusi tiesu sistēmā notiekošo, uzklausot dažādu tiesu pārstāvjus, un nolēmusi neatbalstīt Bičkoviča palikšanu šajā amatā.

"AT priekšsēdētājs nav kādas partijas kandidāts, tas nav "Vienotības" kandidāts," sacīja deputāts Andrejs Elksniņš (S), uzsverot, ka AT tienešu vairākums Bičkoviču atbalstījis un deputātiem nebūtu jāiejaucas tiesnešu lemtajā.

Savukārt deputāte Lolita Čigāne (V) norādīja, ka tiesu sistēmai jāaizstāv visas sabiedrības intereses un jaunajiem tiesnešiem jābūt nevainojamai reputācijai. "Jautājumi, kas ir izskanējuši publiskajā telpā par paša Bičkoviča reputāciju, tā arī ir palikuši neatbildēti," viņa teica.

Bičkoviča palikšanu amatā neatbalstīja arī Latvijas Reģionu apvienības frakcija.  "Tiesu sistēmā nepieciešamas reformas, ko var īstenot cilvēks ar stingru mugurkaulu," skaidroja deputāts Juris Viļums (LRA). Tikšanās laikā ar Bičkoviču frakcija neesot guvusi pārliecību, ka viņš to spēs.

Saeimas lēmums stāsies spēkā šā gada 16.jūnijā, kad beigsies Bičkoviča esošais pilnvaru termiņš.

Saskaņā ar likumu "Par tiesu varu" Augstākās tiesas priekšsēdētāju no AT tiesnešu vidus pēc AT plēnuma ierosinājuma amatā apstiprina Saeima uz pieciem gadiem.

Viena un tā pati persona par AT priekšsēdētāju var būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Jau vēstīts, ka AT tiesneši aprīļa otrajā pusē par ietekmīgākās Latvijas tiesas nākamo vadītāju apstiprināšanai Saeimā nolēma virzīt pašreiz šajā amatā esošo Bičkoviču.

Bičkovičs par AT vadītāju kļuva 2008.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!