Foto: DELFI

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs uzskata, ka vēl ir pāragri izteikt "kādas prognozes" par to, ko viņš virzīs ģenerālprokurora amatam.

Likums paredz, ka ģenerālprokuroru pēc AT priekšsēdētāja priekšlikuma, kas saskaņots ar Tieslietu padomi, amatā ieceļ Saeima uz pieciem gadiem. Bičkovičs uzsvēra, ka likums "Par prokuratūru" ir krietni atvieglojis viņa uzdevumu, jo tagad ir paredzētas sava veida konsultācijas - AT priekšsēdētājam pirms lēmuma pieņemšanas ir tiesības uzklausīt gan AT plēnumu, gan pašu prokuroru viedokli. "Es to noteikti izmantošu," uzvēra Bičkovičs.

Lūgts sniegt vērtējumu, vai viņš ir apmierināts ar ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera darbu, AT vadītājs izteicās, ka profesionāli Kalnmeiers veiksmīgi tiek galā ar saviem pienākumiem un viņam nav nācies dzirdēt pārmetumus vai aizdomas par Kalnmeiera neobjektivitāti. "Viņš ir profesionālis, kas pilda savus pienākumus atbilstoši likumam. Manuprāt, mēs neredzam viņa ietekmējamību," pauda AT priekšsēdētājs. Bičkovičs atgādināja, ka gan Kalnmeieram, gan viņam pašam nācās "izvest" savu iestādi cauri krīzes gadiem.

Kalnmeiers februārī plāno paziņot, vai vēlētos vēlreiz kandidēt uz ģenerālprokurora amatu. Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka toreiz pastāstīja, ka Kalnmeiers savu lēmumu šajā jautājumā plāno paziņot ikgadējā sanāksmē par prokuratūras darba rezultātiem, kas parasti notiek februārī.

Parlaments Kalnmeieru ģenerālprokurora amatā apstiprināja 2010.gada 12.jūlijā.

Par ģenerālprokuroru var iecelt 40 gadu vecumu sasniegušu personu, kura ne mazāk kā piecus gadus strādājusi Satversmes tiesas tiesneša, Augstākās tiesas tiesneša, starptautiskas tiesas tiesneša vai pārnacionālas tiesas tiesneša amatā vai ne mazāk kā desmit gadus strādājusi apgabaltiesas tiesneša, virsprokurora, tiesas apgabala prokuratūras vai Ģenerālprokuratūras prokurora amatā.

Ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms ģenerālprokurora pilnvaru izbeigšanās AT priekšsēdētājam savus ierosinājumus par ģenerālprokurora amata kandidātu var izteikt Ģenerālprokurora padome, AT plēnums, tiesnešu vai prokuroru profesionālās biedrības, kā arī fiziskā persona, piesakot savu kandidatūru.

AT priekšsēdētājs priekšlikumu par ģenerālprokurora iecelšanu amatā iesniedz Saeimai ne vēlāk kā divus mēnešus pirms ģenerālprokurora pilnvaru termiņa beigām. Ja Saeima AT priekšsēdētāja priekšlikumu noraida, AT priekšsēdētājs jaunu priekšlikumu par ģenerālprokurora iecelšanu amatā Saeimai iesniedz ne vēlāk kā divus mēnešus pēc iepriekšējā priekšlikuma noraidīšanas dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!