Foto: DELFI

Lai neradītu risku tālākai Āfrikas cūku mēra vīrusa izplatībai, Latvijas Mednieku savienība aicina medniekus nedoties medībās uz tām teritorijām Latgalē, kur izsludināta ārkārtējā situācija, kā arī no šīm teritorijām neizvest meža cūku gaļu vai tās izstrādājumus,  informēja Mednieku biedrības vadītājs Jānis Baumanis.

"Pastāv augsta varbūtība, ka, neievērojot higiēnas noteikumus un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) norādījumus, tieši cilvēks pārnesīs tālāk slimības ierosinātājus ar mednieka apģērbu, aprīkojumu utt.," sacīja Baumanis.

Tāpat viņš norādīja uz informācijas trūkumu saistībā ar bīstamās kaites profilaksi un izplatību.

"Situāciju vēl sarežģītāku padara arī informācijas trūkums ne tikai to iedzīvotāju un mednieku, kas dzīvo un medī ārkārtējās situācijas noteiktajās teritorijās, bet arī pārējo mednieku vidū," sacīja Baumanis.

Mednieku savienība arī aicina medniekus ievērot PVD norādījumus - neatstāt mežā medījumu iekšējos orgānus un ādas, neizbarot medījumu blakusproduktus un atliekas mājdzīvniekiem, mazgāt un dezinficēt medību aprīkojumu, apavus, apģērbu un autotransportu, neveikt medījumu pirmapstrādi un uzglabāšanu fermās, lietot pārtikā tikai termiski apstrādātu mežacūkas gaļu.

Tāpat biedrība atgādina - ja mežacūka tiek nomedīta vai atrasta Āfrikas un klasiskā cūku mēra karantīnas teritorijā, medniekiem obligāti jāsazinās ar PVD vai veterinārārstu, kurš ņem laboratoriskos paraugus izmeklēšanai. Tālākos norādījumus par vēlamo rīcību sniegs PVD speciālists vai veterinārārsts.

Latvijas Mednieku savienība dibināta 2011.gadā, tajā iesaistījušies 330 mednieku klubi, kas apvieno 9000 medniekus.

Kā ziņots, arī Eiropas Komisijas (EK) inspektors Āfrikas cūku mēra jautājumos Klauss Depners norādīja, ka saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanu PVD tehniski rīkojies atbilstoši regulām, tikmēr lielākā problēma tālāko draudu novēršanā var izrādīties nevis mežacūkas, bet gan cilvēku neinformētība.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā atbildīgs PVD, kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, bet fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!