Foto: LETA
Biedrības "Formula 2050" eksperti izstrādājuši un iesnieguši Valsts prezidenta kancelejā Latvijas valsts attīstības nostādnes, kas nosaka četrus mērķus - Latvijas identitāte un drošības, sociālā dimensijas, politiskā dimensijas, kā arī tehnoloģiju un enerģētiskās neatkarības virzītas ekonomiskās dimensijas attīstība, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāve Evija Ansonska.

Latvijas valsts attīstības nostādnes, kā arī vidējā un ilgtermiņā veicamie uzdevumi esot izstrādāti sadarbībā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu. Eksperti rosina izstrādātos priekšlikumus iekļaut jaunās valdības deklarācijā un rīcības plānā.

Prezidentam iesniegto dokumentu parakstījuši biedrības "Formula 2050" valdes priekšsēdētājs Mārcis Auziņš un biedrības valdes locekļi Ieva Tetere, Laimdota Straujuma, Juris Binde, Andris Nātriņš, Ģirts Rungainis un Gundars Bērziņš.

Pavadvēstulē Valsts prezidentam eksperti norāda, ka valsts uzdevums ir veidot tādu vidi, kurā katrs Latvijas pilsonis var izmantot savu potenciālu.

Vēstulē kā vidējā termiņa uzdevums, lai attīstītu Latvijas identitāti un drošību ir vienota skolu tīkla izveide, bez etniskā dalījuma latviešu un cittautiešu skolās, STEM integrācijas un īpatsvars, Latvijas valsts nodrošināto pamatpakalpojumu nepārtrauktība krīžu laikā, mūsdienīgas civilās aizsardzības sistēmas izveide un sabiedrības digitalizācijas indeksa uzlabošana.

Savukārt kā ilgtermiņa uzdevums ir noteikts politiskās uzticēšanās paaugstināšana sabiedrībā un analītiska un ziņu satura raidījumu piedāvājuma pieaugums.

Kā vidēja termiņa uzdevumu, lai attīstītu tehnoloģiju un enerģētiskās neatkarības virzītas ekonomiskās attīstības dimensiju, biedrība iesaka nodrošināt enerģijas resursu pieejamību un neatkarību no trešo valstu tirgus, Latvijas ekonomikas konkurētspējas nodrošināšanu Baltijas reģionos un spēcīgu uzņēmumu klasteru izveidi Latvijai raksturīgajās ekonomikas nozarēs.

Savukārt kā ilgtermiņa uzdevumi tika noteikti pozitīva demogrāfiskā bilance un efektīva reemigrācijas politikas īstenošana, vecuma struktūras izaicinājumu mazināšana un skaidra, visaptveroša un ilgtspējīga valsts enerģētikas politika, ietverot Eiropas Zaļā kursa nostādnes.

Sociālās dimensijas attīstībā vidēja termiņa uzdevumi pēc biedrības domām ir Latvijas pensiju sistēmas stabilitāte kā uzticības garants valstij, sociālās politikas pārskatīšana, darba spēka pārkvalifikācija un kvalifikācijas paaugstināšana mūža garumā. Savukārt ilgtermiņa uzdevums ir Latvijas iedzīvotāju savstarpējās sociālās uzticēšanās vairošana.

Politiskas dimensijas attīstībā vidēja termiņa uzdevums ir labas, elastīgas un efektīvas pārvaldības principu ieviešana valsts pārvaldes institūcijās, nodokļu likumdošanas vienkāršošana un digitālās transformācijas turpinājums.

Savukārt pie ilgtermiņa uzdevumiem ir aktīva, atvērta, sistēmiska, divpusēja komunikācija ar sabiedrību un jaunatni, kā arī modernu komunikācijas līdzekļu izmantošana.

"Uzskatām, ka valsts uzdevums ir nepārtraukti atbildēt uz jautājumiem, kāpēc tieši Latvija ir unikāla vieta, kurā cilvēkiem realizēt savu potenciālu, un kā panākt ekonomisko labklājību iedzīvotājiem, vienlaikus nodrošinot sekmīgu valsts funkciju realizāciju, kā veidot tādu sociālo vidi, kura būtu gan iekļaujoša, gan uz indivīda un sabiedrības attīstību vērsta, kā arī skaidri definēt valsts pārvaldes uzdevumus un to efektīvas īstenošanas mehānismus," teikts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!