Foto: LETA
Pirmie aizdomās turamie "Maxima" traģēdijas lietā ir ilgi gaidīts notikums, otrdien sacīja biedrības "Zolitūde 21.12." pārstāve Regīna Ločmele-Luņova.

"Tas bija ļoti gaidīts notikums, un man ir prieks, ka tas ir beidzot noticis," komentēja cietušo un bojāgājušo biedrības pārstāve.

Aizdomās turamo vārdu nosaukšana sakritusi ar biedrības prognozēm par izmeklēšanas gaitu, par ko cietušos un bojāgājušo tuviniekus regulāri informējusi policija. "Termiņi ir mazliet ar nobīdi, jo pirmais termiņš bija novembra vidus, bet vienalga prieks, ka tas nav ļoti pagarinājies un beidzot tas ir kļuvis zināms," viņa pastāstīja.

Ločmele-Luņova arī atzina, ka izmeklēšanas versija ir adekvāta situācijai, kas notika realitātē ar lielveikalu "Maxima".

"Ņemot vērā informāciju, kas mums bija un ko sniedza neatkarīgie eksperti, bija absolūti skaidrs, ka aizdomās turamo loks būs saistīts tieši ar rupjām kļūdām jumta nesošajās konstrukcijās - siju sadalīšanu divās daļās. Sergeta kungs bija atbildīgs kā konstruktors par autoruzraudzību, jebkurām izmaiņām, kas notika ar sijām. Protams, būvekspertīzes veicējs, noteikti. Ja kāds būtu pārbaudījis aprēķinus un savienojumu izpildījumu, siju sadalot divās daļās, traģēdija nebūtu notikusi. Tas [pirmie nosauktie aizdomās turamie] ir likumsakarīgi un liecina par to, ka izmeklēšanas versija ir adekvāta situācijai, kas notika realitātē ar "Maxima"," uzskata Ločmele-Luņova.

Biedrības advokāti gatavojas arī apsvērt, vai prasīt bargākas apsūdzības aizdomās turamajiem.

"Gribētu sagaidīt pilnu informāciju par aizdomās turamajiem, un vēl ļoti gaidām informāciju par to pēc kāda panta aizdomās turamos apsūdzēs. Mēs gribētu saņemt informāciju, lai sagatavotos procesam, vai pietiks ar apsūdzību tikai pēc viena panta - par rupjām kļūdām, jo principā mēs varētu skatīties arī uz pantu, kas nosaka atbildību par nolaidību, kura novedusi pie smagām sekām. Mūsu advokāti uzskata, ka pastāv tāda iespēja saukt pie atbildības pēc abiem pantiem," teica biedrības "Zolitūde 21.12." pārstāve.

Jau ziņots, ka Zolitūdes traģēdijas krimināllietā pagaidām ir divi aizdomās turētie - viens no tiem ir lielveikala "Maxima" konstruktors būvinženieris Ivars Sergets un sabrukušā lielveikala "Maxima" ekspertīzes veicējs Andris Gulbis. Abiem tiesa otrdien piemēroja apcietinājumu.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" pērn 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku. Pērn aprīlī traģēdijā cietušie un bojāgājušo tuvinieki nolēma dibināt biedrību "Zolitūde 21.11.", lai pārstāvētu cietušo tiesības un intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!