Foto: LETA
Biedrība "Latvija par latu" sāks vākt 10 000 parakstu referenduma rosināšanai par 11.Saeimas atsaukšanu saistībā ar tās lēmumu Latvijā pāriet no lata uz eiro - tos saņemot, Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) būs jāorganizē tautas nobalsošana par ieceri atlaist šo parlamenta sasaukumu.

Biedrība otrdien nosūtīja CVK iesniegumu, paužot vēlmi sākt parakstu vākšanu Saeimas atsaukšanai. Šo soli biedrība tās vadītāja Andra Orola vārdā bija pamatojusi ar to, ka "Saeimas 11.sasaukuma deputāti savu pilnvaru pildīšanas laikā ir pieņēmuši daudzus prettautiskus un nedemokrātiskus lēmumus un turpina to darīt tālāk".

CVK priekšnieka palīdze Kristīne Bērziņa portālam "Delfi" teica, ka biedrībai vispirms būs jāsavāc 10 000 parakstu. Ja to izdosies izdarīt, CVK būs jāorganizē referendumu par 11.Saeimas atsaukšanu. Lai tas notiktu, referendumā jāsavāc vienas desmitdaļas vai apmēram 154 000 vēlētāju parakstu. Šīs iniciatīvas jāpabeidz gadu pirms jauna Saeimas sasaukuma darba sākšanas, kas paredzama nākamā gada novembrī - mēnesi pēc nākamā gada oktobrī paredzētajām 12.Saeimas vēlēšanām, teica CVK pārstāve.

Biedrība piebilst, ka 11.Saeimas deputātiem pilnvaras beidzas pēc pusotra gada. Orols portālam "Delfi" teica, ka 10 000 parakstu varētu savākt apmēram divu mēnešu laikā vai pat ātrāk. Viņš teica, ka Saeimas atlaišanas iniciatīvu virza vairākas biedrības ar daudziem atbalstītājiem. Parakstu vākšanas iniciators liek lielas cerības arī uz Rīgā vasarā notiekošajiem dziesmu un deju svētkiem, kad vienkopus varētu "satikt un iedraudzēties" ar daudziem cilvēkiem, vienlaikus arī veicinot parakstu vākšanu.

Biedrība norāda, ka "pēc pēdējās valsts komercbankas ("Latvijas Hipotēku un zemes bankas") pārdošanas un referendumu griestu paaugstināšanas no 2015.gada ir pienākusi kārta nacionālās valūtas likvidēšanai". "Visas Saeimas frakcijas atbalsta eiro ieviešanu un lata likvidēšanu. Līdz ar to Saeimas deputāti pārkāpj doto zvērestu," savu pozīciju pauž biedrība "Latvija par latu".

"Lai apturētu Saeimas un Valdības nelikumīgās darbības, biedrība "Latvija par latu" uzskata, ka šī Saeima ir jāatsauc un jāievēl jauna, kurā nebūtu vietas ne Saeimas 11.sasaukuma partijām, ne to deputātiem. Saeimā jāievēl godprātīgi un nesavtīgi cilvēki, kuri ievēros likumus un strādās sabiedrības vairākuma interesēs," norādīts biedrības "Latvija par latu" pieteikumā.

Latvijā ieviest eiro plānots no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!